Upitna isplativost

Inicijativa za subvencioniranje solarnih panela domaćinstvima naišla na "zid"

22.03.2023. 12:03 / Izvor: Akta.ba
SOLARNI PANELI

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Elvis Vreto uputio je inicijativu za uvođenje programa poticaja kod ugradnje solarnih panela, kako za domaćinstva, tako i za poslovne subjekte u KS, kao dva odvojena programa.

Zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo Elvis Vreto uputio je inicijativu za uvođenje programa poticaja kod ugradnje solarnih panela, kako za domaćinstva, tako i za poslovne subjekte u KS, kao dva odvojena programa, izvještava Akta.ba.

"Podnosim inicijativu Vladi KS i nadležnom ministarstvu da se razmotri program poticaja za 2023.godinu kao i narednih godina kao stalni program u kojem bi se zainteresovanim građanima u individualnim domaćinstvima i poslovnim subjektima putem sufinasiranja ugradnje pomoglo u što masovnijem korištenju ekološki prihvatljivih izvora energije", naveo je Vreto u inicijativi.

Pojasnio je da se radi o ugradnji solarnih panela, toplotnih pumpi i slično.

"Svjedoci smo globalnog stanja i poremećaja sa cijenama energenata, smatram da je neophodno brzo djelovati uvođenjem i ove vrste poticaja. Posebno naglašavam da bi ova mjera dugoročno dala rezultate i oko poboljšanja kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo obzirom na ozbiljne probleme po tom pitanju i opredjeljenje Skupštine i Vlade KS za što brža, a prihvatljiva rješenja po ovom osnovu", mišljenja je.

Zatražio je od Vlade KS, odnosno resornog ministarstva da razmotri i usvoji inicijativu uz prijedlog da minimalni procenat sufinansiranja ne bi trebao biti ispod 50 posto od ukupne vrijednosti.

"Također tražim od Vlade KS da sa institucijama na nivou FBIH ( JP Elektroprivreda BIH i Fond za zaštitu okoliša FBIH) kao i lokalnim zajednicama u KS uspostavi model saradnje sa dodatnim učešćem podrške shodno programima i finansijskim mogućnostima lokalnih zajednica", naveo je.

Posebno je naglasio neophodnim saradnju sa EU fondovima i instuticijama koje pružaju podršku proizvodnji obnovljivih, ekološki prihvatljivim vidovama energije.

solarni paneli

NEMA OPRAVDANOSTI

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo na ovu incijativu su odgovorili da ih raduje pokretanje ovog pitanja poručivši da, između ostalog, posljednjih deset godina intenzivno rade na provođenju programa i projekata u službi zaštite zraka i energijske efikasnosti, te zaštite okoliša uopšte.

Ističu da su domaćinstava u KS u velikom broju individualna ložišta koja nisu priključena na centralizovani sistem grijanja.

"Ova individualna ložišta, kao energent za grijanje koriste zemni gas, pelet, drvo ili ugalj. Osim gasa, koji ima neznatan uticaj na kvaliteta zraka u KS, ostali energenti značajno onečišćuju ambijentalni zrak", kazali su.

Navode da su potrebe za energijom u stalnom porastu.

Također su rekli da je očuvanje okoliša u direktnoj vezi sa kvalitetom života građana u KS, te da se ministarstvo se odredilo i kroz “Studiju poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava koja koriste osobe u stanju socijalne potrebe u Kantonu Sarajevo”.

"Ova Studija je urađena kroz razvojni program Ujedinjenih Nacija u BIH, a za čiju implementaciju je zaduženo ovo Ministarstvo i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica Kantona Sarajevo. Ulaganja u individualna domaćinstva i energetski potencijal istih se odvija kroz programe finansijske podrške ovog ministarstva na osnovu provedenih istraživanja i studija realnih potreba", istakli su.

Naglašavaju da se program sufinansiranja ugradnje solarnih panela trenutno pokazao kao neodrživ i bez veće koristi za individualna domaćinstva.

"Razlog za ovo je činjenica da postojeći zakoni na federalnom nivou ne pružaju povoljne uvjete individualna domaćinstva u postupku proizvodnje energije. Novi nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije trenutno je u parlamentarnoj proceduri i neizvjesno je kada će Zakon stupiti na snagu", odogovorili su.

Zaključili su da po trenutnim aktuelnim cijenama električne energije u FBiH, kao i komplikovane procedure postavljanja solarnih panela, nema opravdanosti za individualna domaćinstva.

"Stoga, ulaganja u ove izvore energije u ovom trenutku ne bi imalo zadovoljavajući stepen povrata uložene investicije tj. stvarne koristi za domaćinstva. Ulaganja u toplotne pumpe je jedno od opredjeljenja ovog ministarstva kao dodatnog mehanizma pomoći za individualna domaćinstva i kolektivno stanovanje", naveli su.

solrni paneli

USKLADITI ZAKONSKE PROPISE

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo su za portal Akta.ba kazali da podržavaju ovu inicijativu.

"Također, smatramo neophodnim da se pitanju poticaja prelaska na zelene modele proizvodnje toplotne energije priđe ozbiljnije i sa jasnim ciljevima koji se žele postići za šta je neophodno uskladiti zakonske propise i strateška dokumenta BiH, entiteta i nižih nivoa vlasti", rekli su iz Ministarstva, dodajući da , treba nastojati da se Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasnije kogeneracije FBiH koji je trenutno u Nacrtu u svakom smislu uskladi sa svim preporukama i strategijama EU u oblasti korištenja ovih resursa, a što će biti način da i svi ostali nivoi vlasti mogu planirati svoje programe poticaja korištenju obnovljivih izvora energije.

U tom smislu naglasili su i važnost projekta energijske tranzicije koji se provodi u saradnji s GiZ GmbH i Sarajevskom regionalnom agencijom za razvoj Serda.

"Cilj projekta je da se podrži energijske tranzicija u MSP-ima kroz izradu energijske analize koja će obuhvatiti energetsku efikasnost, tehnološke procese kao i transport u procesima proizvodnje i pružanja usluga i definisanje mjera za smanjenje emisije ugljen dioksida, te sufinansiranje implementacije mjera, a koje će MSP-ovi implementirati kako bi se smanjila emisija ugljen dioksida u procesima proizvodnje, transporta kao i korištenja energenta za zagrijavanje proizvodnih prostora", pojasnili su.

Na kraju su zaključili da nastoje biti biti podrška, institucionalna i finansijska, privrednim subjektima tokom tranzicije u korištenju obnovljivih izvora energije u proizvodnji i poslovanju.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti