28 miliona KM

Suficit Srednjobosanskog Kantona rezultat slabe realizacije kapitalnih ulaganja

24.03.2023. 09:02 / Izvor: Fena
Mirjana Plavčić

Vlada Srednjobosanskog Kantona usvojila je konsolidirana periodična izvješća za Vladu, proračunske korisnike, kao i za općine SBK za 2022. godinu.

Vlada Srednjobosanskog Kantona usvojila je konsolidirana periodična izvješća za Vladu, proračunske korisnike, kao i za općine SBK za 2022. godinu.

Kako je naglasila ministrica finansija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), suficit od 28 milijuna KM u županijskom proračunu u najvećoj je mjeri posljedica neizvršenja proračuna kada su u pitanju kapitalna ulaganja.

"U 2022. KSB je ostvario prihod oko 271 milijun KM. U odnosu na plan to je oko dva posto više, a u odnosu na 2021. godinu to je oko 15,2 posto veći iznos. U istom razdoblju ostvareni su rashodi i izdaci od oko 243 milijuna KM i ostvaren je višak od oko 28 milijuna KM", kazala je ministrica Plavčić

Dodala je kako je na prihodovnoj strani ostvareno oko četiri milijuna maraka više od planiranog, a ostatak suficita je rezultat neizvršavanja rashodovne strane.

"Najmanje izvršenje proračuna je u oblasti kapitalnih ulaganja zbog kompliciranih procedura javnih nabava. Naime, od 21 milijun KM ukupno planiranih sredstava za kapitalna ulaganja, realizirano je samo 6,5 milijuna KM", pojasnila je Plavčić.

Upravo zbog toga na današnjoj sjednici naglašena je važnost povećanog angažmana svih zaposlenih kad su u pitanju ove stavke.

"Na sjednici Vlade danas smo podvukli da je važno da u ovoj godini te javne nabavke prođu sa što manje zastoja kako bi uz planirana sredstva za određene namjene realizirali projekte od značaja za kanton", kazala je Plavčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti