Nadležnosti

Kada će Bosna i Hercegovina uvesti jedinstveni broj za hitne slučajeve?

27.03.2023. 07:44 / Izvor: BHRT
hitni slučaj

U Bosni i Hercegovini nije zaživio jedinstveni broj za hitne slučajeve 112.

U Bosni i Hercegovini nije zaživio jedinstveni broj za hitne slučajeve 112, koji funkcionira u zemljama Evropske unije i regiona. SNSD ne pristaje na uvođenje ovog broja, smatrajući to pitanje prenosom nadležnosti. Stručnjaci u oblasti sigurnosti i dalje ovo objašnjenje smatraju nerazumnim.

Građanin bilo koje evropske zemlje, ali i svaki putnik i turista u nevolji u regionu ili primjerice Rusiji znaju da pozivom na jedinstveni broj 112 mogu dobiti pomoć bilo koje vrste - ljekara, policije, vatrogasaca. Ta mogućnost nikada nije omogućena u Bosni i Hercegovini, gdje se poziva više različitih brojeva. Stručnjaci u oblasti bezbjednosti uvođenje ovog broja vide kao logičan potez, te navode kako funkcioniše recimo u Srbiji.

"Ako ste stranac, ne znate dobro srpski jezik, ne znate dobro ni engleski, recimo državljanin Turske, operativac koga je dobio ga spaja sa svojim dežurnim prevodiocem, koji je negdje kod kuće, spaja ga, prenosi informaciju nazad operativcu", pojašnjava Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjaluci.

"Mislim da treba ponovo intezivirati sve aktivnosti kako bi se BiH što prije priključila ostalim zemljama iz regije, mislim tu na Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, koji takođe upotrebljavaju broj. Time ćemo biti dio evropske zajednice", kaže stručnjak u oblasti bezbjednosti Ahmed Kico.

Još je 2008. godine usvojen okvirni Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara BiH, u okviru kojeg je definisano da se obezbijedi i instalira oprema koja bi omogućila funkcionisanje broja 112. Međutim, očigledno od jedinstvenog broja neće biti ništa ni u naredne četiri godine, jer će SNSD i dalje biti protiv, zbog kako navode toga što njegovo uvođenje zadire u prenos nadležnosti.

Treba podsjetiti da je Savjet ministara 2017. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama, kojim je predviđeno uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije, koji je prošao Predstavnički dom, ali nikad nije stigao do Doma naroda BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti