KAKO DO PRESTIŽNE FIATA DIPLOME

Revalidiran nastavni plan i program "FIATA škole špedicije"

29.03.2023. 11:00 / Izvor: Akta.ba
FIATA

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) uspješno je okončala revalidaciju nastavnog plana i programa "FIATA škole špedicije", koja vodi do izdavanja prestižne FIATA diplome.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) uspješno je okončala revalidaciju nastavnog plana i programa "FIATA škole špedicije", koja vodi do izdavanja prestižne FIATA diplome. 

Time je završen proces koji je inicirao Logistički institut FIATA-e, a koji je počeo podnošenjem aplikacije i prateće dokumentacije VTK/STK BiH prema FIATA-i u oktobru 2022. godine. Proces revalidacije realizira se svake četiri godine, a cilj je osiguranje poštivanja standarda koje FIATA postavlja pred akreditirane centre, odnosno osiguranje provedbe unificiranog nastavnog plana i programa koji je usklađen i identičan u svim zemljama širom svijeta. 

"FIATA škola špedicije" je program edukacije namijenjen uposlenicima kompanija koje se bave izvozom, špedicijom, logistikom, vanjskom trgovinom, transportom, uvozom te osobama koje žele da se profiliraju u navedenim oblastima. Institut za edukaciju VTK/STK BiH uspješno realizira ovu školu od 2005. godine, koju je do sada pohađalo viđe od 500 polaznika iz Bosne i Hercegovine. Nastavni proces se realizira kroz ukupno 14 modula: Uvod u špediterstvo, Pomorski transport, Kontejnerizacija i kontejnerski transport, Zračni transport, Cestovni transport, Željeznički transport, Intermodalni i multimodalni transport, Nacionalni/međunarodni prijevoz tereta unutarnjim plovnim putevima, Carinske procedure i INCOTERMS, Logistika, Skladištenje i distribucija, Transportno osiguranje, Transport opasne robe te Informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u špediterstvu. Polaznicima škole se nakon odslušane nastave i položenih ispita dodjeljuje prestižna i međunarodno priznata i prepoznata FIATA diploma, kao dokaz posjedovanja stručnih kompetencija iz onih oblasti koje čine nastavni program škole. 

Nastavu u okviru ciklusa "FIATA škole špedicije" za školsku 2022/2023. godinu pohađa ukupno 18 polaznika, a za prijavu za  učešće u školi ili više informacija o edukativnom projektu "FIATA škola špedicije", zainteresirani se mogu obratiti Institutu za edukaciju VTK/STK BiH upitom na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba.

FIATA je Međunarodni savez špediterskih udruženja kojeg su 31.5.1926. godine u Beču osnovali međunarodni špediteri.

Sjedište FIATA-e je u Švicarskoj, a ona danas obuhvata približno 40 000 špediterskih i logističkih preduzeća, te zapošljava oko 10 miliona špeditersko-logističkih stručnjaka u 150 država. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti