KASUMOVIĆ SE NIJE POJAVIO NA SASTANKU

Zenički rudari i ministar Džindić nisu postigli dogovor, nastavlja se štrajk

03.04.2023. 16:03 / Izvor: Akta.ba
rudari

Sastanku se nije odazvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović niti je obezbijedio zamjenu na ovom sastanku.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je danas nakon sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u Sarajevu da sutra u rudnicima Koncerna Elektroprivreda BiH počinje štrajk upozorenja koji će trajati od 7.00 do 8.00 sati i održavat će se svaki dan dok pitanje RMU Zenica ne bude riješeno.

Istakao je da je za njega nevjerovatno da se predstavnik Gradske uprave Zenica nije pojavio na sastanku na koji je pozvan, te  smatra  da je nemoguće pokazati takav nivo neodgovornosti prema stanju u kojem se nalazi RMU Zenica i njegovi radnici.

"Nalazimo se u jako teškoj situaciji i na sastanku smo stavili do znanja predstavnicima Elektroprivrede i Rudnika da moraju pokazati spremnost da postupe u skladu sa zaključcima Gradskog vijaća i da Rudnik potpiše obavezujući sporazum s Gradskom upravom kako bi počeo ispunjavati obaveze koje ima prema Gradu Zenica", poručio je Husić.

Dodao je da ne prihvataju činjenicu da jedna Gradska uprava može "svezati ruke" čitavoj državi i da će sutra pozvati sve najodogovornije u BiH da aktiviraju sve resurse koji mogu deblokirati račun RMU Zenica, isplatiti platu radnicima i pokrenuti proizvodni proces. 

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije saopćeno je da je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas organizirao sastanak s ciljem rješavanja statusa RMU Zenica nakon blokade od strane Gradske uprave Zenica.

Sastanku se nije odazvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović niti je obezbijedio zamjenu na ovom sastanku.

"Potpuno je nejasno ponašanje gradonačelnika koji zanemaruje i jasne zaključke Gradskog vijeća Zenica, te nastavlja rudare RMU Zenica držati u agoniji. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je predložio i izrazio spremnost da iskomunicira novonastalu situaciju sa relevantnim institucijama kako bi se pronašlo rješenje koje je trenutno apsolutno u rukama gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića", navodi se u saopćenju ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti