PRVA RADNA SJEDNICA

Za nabavku opreme za potrebe Uprave policije MUP-a TK odobreno 9.6 miliona KM

04.04.2023. 14:28 / Izvor: Akta.ba
vlada tk

Vlada Tuzlanskog kantona u novom sazivu održala je prvu radnu sjednicu, a premijer Irfan Halilagić ističe da će u mandatnom periodu raditi timski i u korist građana tog kantona te da će na transparentan način prezentirati sve što budu radili.

Vlada Tuzlanskog kantona u novom sazivu održala je prvu radnu sjednicu, a premijer Irfan Halilagić ističe da će u mandatnom periodu raditi timski i u korist građana tog kantona te da će na transparentan način prezentirati sve što budu radili.

Halilagić je na pres-konferenciji ocijenio da će to biti tim koji će na pravi način iznijeti sve što su obećali u ekspozeu i ono što su zastupnici iz Skupštine TK predstavili kao obaveze u ovom mandatnom periodu.

"Znate kako smo radili u prošlom mandatu, da smo definisali 18 mjera koje smo realizovali onda kada smo i rekli. U ovoj kalendarskoj godini imamo ukupno deset mjera", naglasio je premijer TK, najavljujući da će uskoro biti predstavljene sve mjere pojedinačno i hodogram njihove realizacije.

Izrazio je uvjerenje da će prioritete i postavljene zadatke uspješno realizovati te da će te odluke biti od koristi za građane Tuzlanskog kantona.

"Timski rad je ključ uspjeha. Niko nije odstupao od plana i svi smo bili opredijeljeni da ciljeve ostvarimo. Svaki od ministara u prošlom sazivu, a vjerujem i u ovom sazivu, dao je svoj maksimum. U onih prvih desetak dana što sam vidio, možda ćemo i pomjeriti granice", smatra Halilagić.

Ministar finansija TK Suad Mustajbašić pojasnio je na koji način je raspoređeno 12.8 miliona KM, a riječ je o sredstvima koja su dobijena od Federacije BiH. Sredstva su podijeljena na način da se 50 posto odnosi na strukturalne reforme, a 50 posto na kapitalne investije u TK.

"Trenutna Vlada TK ima kontinuitet i iz prošle godine smo prenijeli iznos od 12.8 miliona KM u ovu godinu. Odoborili smo 900.000 KM za nabavku zemljišta na kojoj će se graditi Policijska uprava Živinice. Nastavljamo sa ulaganjem u MUP-TK, odnosno Upravu policije, i za ovu namjenu odobrili smo 9.6 miliona KM. Kada je u pitanju Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice ovdje je riječ o efikasnosti javnih objekata i za tu namjenu smo odobrili 490.000 KM", naveo je Mustajbašić.

Kako je dodao, Direkciji robnih rezervi odobreno je 327.000 KM, a Centru za autizam "Meho Sadiković“ 156.000 KM, dok je Kantonalnoj upravi civilne zaštite za opremanje odobreno 841.000 KM. Ministarstvu za sport, kulturu i mlade odobrene su dvije vrste transfera i to za projekte sportske infrastrukture 369.000 KM te neprofitnim organizacijama. 

Vlada je na sjednici utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu ukupno 744.000 KM za projekte podrške mladima u 2023. godini. Navedeni iznos sredstava bit će raspoređen putem četiri programa koje će Ministarstvo kulture, sporta i mladih realizirati tokom ove godine.

Radi se o Programu subvencioniranja kamata na kredite za stambeno zbrinjavanje mladih za koji je predviđeno 174.500 KM, Programu subvencioniranje troškova mladima za smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama za koji je predviđeno također 174.500 KM, Programu finansiranja i sufinansiranja projekata omladinskih udruženja, koji za cilj ima unapređenje položaja mladih i jačanje omladinskog aktivizma u Tuzlanskom kantonu i Programu finansiranja i sufinansiranja projekata neprofitnih organizacija za projekte iz Strategije prema mladima TK 2020-2024. i Strategije razvoja TK 2021-2027.godine, a u cilju ostvarenja politika prema mladima, Strategije prema mladima i programa djelovanja za mlade, a u skladu sa potrebama i problemima mladih. Za ova dva posljednja programa predviđeno je ukupno 100.000 KM.

Također, Vlada TK je odobrila i 610.000 KM Javnom preduzeću "Međunarodni aerodrom Tuzla" za nabavku aerodromske opreme. Od ovog iznosa predviđeno je da aerodrom nabavi zemaljski agregat za opslugu zrakoplova, rentgen uređaj za kabinski prtljag i vozilo sa nadogradnjom za odleđivanje/zaštitu od zaleđivanja zrakoplova. 

Prihvaćena je i informacija Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa kupovinom zemljišta i rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade Vlade TK poznatije kao zgrada Soda-So, s planom predstojećih aktivnosti. Ovu informaciju Vlada će proslijediti Skupštini kako bi, s obzirom da se radi o imovini kantona, podržala aktivnosti Vlade i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice radi kupovine potrebnog zemljišta te rekonstrukcije i dogradnje zgrade Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti