Umjesto 50 i 20 KM

Smanjene pristojbe u postupku homologacije vozila

05.04.2023. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Homologacija

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o dopuni tarife administrativnih pristojbi - u novom tekst.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o dopuni tarife administrativnih pristojbi - u novom tekstu, sukladno Pravilniku о homologaciji vozila i Zakonu о administrativnim pristojbama.

Na ovaj način će u Tarifu administrativnih pristojbi biti uvrštene pristojbe za radnje koje se poduzimaju u postupku homologacije vozila za koje je nadležno Ministarstvo komunikacija i prometa. Pristojba se kreće od 20 KM za izdavanje certifikata о usklađenosti tipa vozila i 10 KM za dopunu certifikata о usklađenosti tipa vozila, koliko iznosi i pristojba za izdavanje potvrde о usklađenosti za pojedinačno vozilo.

Novim tekstom odluke umanjena je visina pristojbi koje su bile ranije predložene u visini od 20 do 50 KM te je ukinuta naknada zа izdavanje potvrde о usklađenosti kod homologacije dijela, uređaja i opreme vozila, što je bilo predloženo odlukom razmatranom na 52. sjednici Vijeća ministara BiH.       

Ovo smanjenje u funkciji je opredjeljenja Vijeća ministara BiH za racionalizaciju visine i broja pristojbi sukladno preporukama Ureda za reviziju institucija BiH iz izvješća o temi „Osnovne pretpostavke za učinkovito upravljanje pristojbama i naknadama institucija BiH“.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti