i to do 30 posto

Vlada KS podržala Bečarevića: Zahtijevaju maksimalno moguće pojeftinjenje plina

06.04.2023. 15:06 / Izvor: Akta.ba
plin

Vlada Kantona Sarajevo podržala je inicijativu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića.

Vlada Kantona Sarajevo podržala je inicijativu ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almira Bečarevića. Vlada KS zahtijeva da se cijena prirodnog gasa korisnicima ovog energenta u Kantonu Sarajevo smanji u maksimalnom mogućem iznosu, i to do 30 posto, a na bazi realne cijene gasa od Gasproma i ostalih elementa koji mogu utjecati na smanjenje cijene, što je prethodnih dana detaljno obrazložio resorni ministar Bečarević.

Poručeno je da će Vlada FBiH jedino na ovaj način trasparentno i odgovorno postupiti prema potrošačima ovog energenta u Kantonu Sarajevo.

Naglašavaju da visoke i nerealne cijene gasa direktno utječu na povećanje broja zahtjeva građana i privrednih kompanija da budu isključeni iz sistema Sarajevogasa i Toplana, a što će dodatno utjecati na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako je na današnjoj sjednici informisao članove Vlade resorni ministar Bečarević, prema KJKP Toplane upućeno je više od 600 zahtjeva za prekid usluga centralnog grijanja, dok je ovaj energent usljed poskupljenja u proteklih šest mjeseci prestalo koristiti oko 300 subjekata male i velike privrede.

Također, u Kantonu postoji preko 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na razini nule, a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti