Institut Kult

Značajan korak za Bosnu i Hercegovinu u zaštiti ljudskih prava u poslovanju

07.04.2023. 10:14 / Izvor: Akta.ba
UNGP

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog okvirnih smjernica Bosne i Hercegovine za 2021 - 2025. godinu za implementaciju vodećih principa o poslovanju i ljudskim pravima.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog okvirnih smjernica Bosne i Hercegovine za 2021 - 2025. godinu za implementaciju vodećih principa o poslovanju i ljudskim pravima. Usvajanjem smjernica Bosna i Hercegovina potvrđuje spremnost da unaprijedi zaštitu ljudskih prava u poslovanju.

Institut za razvoj mladih KULT je, uz finansijsku podršku Evropske unije i u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, 2019. godine pokrenuo inicijativu za poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH, a inicijativa je utemeljena na Vodećim načelima UN-a za jačanje korporativne odgovornosti za poštivanje ljudskih prava. Od 2019. godine do danas, ova inicijativa rezultirala je brojnim uspjesima, a posljednji je posebno važan jer je BiH usvajanjem ovog značajnog dokumenta napravila veliki korak ka poboljšanju ljudskih prava u poslovnom kontekstu.

Koji koraci su prethodili ovom rezultatu?

Višegodišnji rad podrazumijevao je nekoliko značajnih koraka. Institut je prvobitno proveo analizu o stanju ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH te kreirao Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju. Povelju su usvojile neke od najvećih kompanija u BiH, kao što su: AS Holding, Inside by Ećo, Planet, Wagner automative, Centrotrans-Eurolines, Konzum, drogerie markt DM, ali i mnoga poslodavačka i druga udruženja.

Godine 2020. kreiran je dokument Okvirne smjernice BiH za implementaciju UNGP-a 2021-2025. U izradi ovog dokumenta  Institut je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, ističući da je to prvi dokument takve prirode u BiH i da je za našu zemlju izuzetno važno dodatno urediti područje poštivanje ljudskih prava u poslovnom okruženju. Kao rezultat aktivnog zajedničkog rada, Okvirne smjernice BiH za implementaciju UNGP-a 2021 - 2025. uvrštene su u plan rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Vodeća načela o poslovanju i ljudskim pravima Ujedinjenih naroda predstavljaju instrument koji se sastoji od 31 načela za provedbu Okvira Ujedinjenih naroda za zaštitu, poštivanje i pravnu pomoć povezanu s pitanjima ljudskih prava u poslovnom sektoru.

Usvajanje dokumenta na državnom nivou

Krajem 2022. godine, Vijeće ministara BiH usvojilo je Prijedlog okvirnih smjernica BiH za 2021 - 2025. godinu za implementaciju vodećih principa o poslovanju i ljudskim pravima. Dokument je objavljen na web-stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Okvirne smjernice su zasnovane na tri stuba: prvi stub ističe dužnost nadležnih vlasti da zaštite ljudska prava, drugi ističe obaveze poslovnog sektora da poštuje ljudska prava, dok treći stub govori o pristupu pravnom lijeku, za žrtve povrede ljudskih prava povezane s poslovnim sektorom. Usvajanjem ovog dokumenta, BiH je započela implementaciju Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima UN-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti