TRAŽE ZAŠTITU DOMAĆE PROIZVODNJE

Semberski poljoprivrednici na protestima uz podršku iz drugih dijelova BiH

07.04.2023. 13:24 / Izvor: BHRT
PROTESTI

Poljoprivrednici iz Semberije, uz podršku kolega iz drugih dijelova BiH, izašli su danas u 12 sati na proteste.

Poljoprivrednici iz Semberije, uz podršku kolega iz drugih dijelova BiH, izašli su danas u 12 sati na proteste. Poljoprivrednici traže zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje plavog dizela, te carina i prelevmana.

Prema procjenama organizatora, više od 150 traktora i poljoprivrednih mašina iz cijele Semberije, ali i drugih dijelova Bosne i Hercegovine krenulo je sa dijela magistralnog puta Brčko - Bijeljina ka mjestu okupljanja na platou ispred Agrotržnog centra, gdje su ih već čekali poljoprivrednici iz Semberije.

Kako su istakli, njihovi zahtjevi su uvijek isti - podrška poljoprivrednoj proizvodnji i očuvanje domaće poljoprivrede. 

Kap koja je prelila čašu, kako su ranije kazali, naplata je poreza na dohodak u poljoprivredi.

"Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena", navodi Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Podsjetimo, farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju Porezna uprava RS tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini dat će i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje "Žito" iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti