Pojasnio novu odluku

Mahmuzić: Ograničiti ulaganja banaka i iznošenje novca iz BiH

09.04.2023. 13:48 / Izvor: Avaz.ba
odluka

Agencija za bankarstvo FBiH usvojila nove podzakonske akte.

Kako bi ublažila rizike zbog značajnog rasta referentnih kamatnih stopa u Evropi, inflacije i drugih poremećaja koji mogu imati negativne efekte na domaće tržište, Agencija za bankarstvo FBiH usvojila je nove podzakonske akte.

Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke i odluka o dopuni odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa stupaju na snagu odmah.

Kako je rekao Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, cilj je da se sačuvaju naše pare, naša likvidnost unutar sektora i ograniče rizična izlaganja izvan BiH koja se ne mogu kontrolirati.

"Cilj je da sačuvamo likvidnost za našu privredu i naše građane. Ograničili smo kupovinu obveznica i ulaganja u drugim državama do iznosa vrijednosti kapitala banke. Na taj način nastojimo spriječiti iznošenje novca odavde i zadržati likvidnost sektora. To je privremena odluka, dok ova kriza ne prođe, da vidimo šta će se dalje dešavati.", pojasnio je Mahmuzić.

Istakao je da se radi o preventivnoj odluci, poput onih iz 2022. godine kojima je spriječen rast kamatnih stopa u FBiH.

"Ispravno smo postupili i tada jer smo procijenili da mi ne možemo slijediti makroekonomske mjere Evropske centralne banke, da mi moramo ići s pasivnim mjerama jer je inflacija koju imamo uvezena. Zadržali smo nivo kamata kakav je bio i prije.", dodao je Mahmuzić.

Za "Avaz" je otkrio da su entitetske agencije za bankarstvo s Centralnom bankom BiH započele pripreme za izlazak iz sistema EURIBOR-a te primjenu referentne kamatne stope u BiH koja će odražavati stanje u našoj zemlji i neutralizirati utjecaj poremećaja i mjera na evropskom bankarskom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti