PROCES READMISIJE MIGRANATA IZ HRVATSKE

Konaković posjetio Lipu i naglasio da nema razloga za zabrinutost

10.04.2023. 07:53 / Izvor: Fena
LIPA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je boravio u Migrantskom centru Lipa, gdje se kroz razgovor sa nadležnima informirao o kompletnoj trenutnoj situaciji.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je boravio u Migrantskom centru Lipa, gdje se kroz razgovor sa nadležnima informirao o kompletnoj trenutnoj situaciji. Razlozi njegovog dolaska bile su različite informacije o procesu readmisije migranata iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovini, kao i gradnji detencijskog centra u okviru ovog centra za prihvat migranata.

"U medijima su se ovih dana pojavile različite informacije koje su bile mali alarm i koje su zahtijevale brzu provjeru da li su stvari pod kontrolom. Zato sam odmah odlučio doći, da se na licu mjesta i kroz razgovor sa nadležnima lično uvjerim kakva je trenutna situacija, jer niko od nas ne želi da se desi ono što smo u prošlosti gledali, a to je da Krajina sama trpi posljedice migrantske krize. Kada je u pitanju readmisija migranata iz Republike Hrvatske, brojke jesu nešto veće u posljednje vrijeme, ali nisu zabrinjavajuće. Taj proces se odvija i na drugim graničnim prelazima, odnosno drugim migrantskim centrima u BiH, tako da nije u pitanju samo Lipa. Također, mi isto radimo sa Srbijom, dakle radimo svoj dio posla", izjavio je ministar Konaković.

Naglasio je i kako je gradnja detencijskog centra njemu prezentirana kao neka vrsta operativnog olakšanja djelovanja na terenu, a nikako kao gradnja nekih zatvorskih jedinica.

"Riječ je o prostoru za kratkotrajno zadržavanje migranata, kod kojih je potrebna sigurnosna provjera. Ipak, dobro je da smo na vrijeme aktuelizirali ove dvije teme i zaista mislim da su one potpuno pod kontrolom. Ni trendovi, ni brojevi ne zabrinjavaju toliko, s obzirom da je u ovom centru trenutno nešto više od 300 ljudi. Kontaktirao sam i ministra sigurnosti BiH Nešića, koji će također uskoro ovdje doći. Nakon svega, mogu samo poručiti da su sve institucije Bosne i Hercegovine čvrsto uz građane i vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona. Nećemo dopustiti ponavljanje scenarija iz prošlosti. Prilično sam siguran da će ovo biti ljeto turizma u USK, a ne problematične situacije s migrantima", dodao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali su i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, predstavnici Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Službe za poslove sa strancima, te Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti