Potpisan sporazum

BiH i Bugarska jačaju suradnju u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa

12.04.2023. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Bugarska

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bugarske o suradnji u slučaju katastrofa, koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti.

Na ovaj način dvije države žele ojačati suradnju u područjima planiranja, prevencije i pružanja pomoći i potpore u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, na načelima uzajamnog роštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Nakon što je Bosna i Hercegovina prijamom u Mehanizam za civilnu zaštitu Europske unije postala dio europskog koncepta sustava zaštite i spašavanja, sada se bilateralnim sporazumima želi omogućiti pružanje pomoći na terenu u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa, ali i intenziviranje suradnje u opremanju timova, održavanju zajedničkih obuka i vježbi, kao i razmjeni iskustava i dobrih praksi.  

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za  potpisnika sporazuma iz BiH predložen je ministar sigurnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti