OKONČANE JAVNE KONSULTACIJE

Nacrt zakona o PDV-u izrađen prije četiri godine još na čekanju

13.04.2023. 08:57 / Izvor: Nezavisne novine
uio bih

Iako je izrađen još 2019. godine, Nacrt zakona o PDV-u još nije ugledao svjetlost dana i nije prošao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iako je izrađen još 2019. godine, Nacrt zakona o PDV-u još nije ugledao svjetlost dana i nije prošao Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Nacrt je izrađen i treba ga razmatrati Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Kada će doći na njihov dnevni red, to je pitanje za njih", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da su okončane javne konsultacije i trenutno se radi na određenim usklađivanjima u mišljenjima Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

"Nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebalo bi da bude dostavljen Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje na izjašnjavanje, a potom dalje u proceduru u Savjet ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH", rekli su u Kancelariji predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje BiH još početkom 2019. godine izradila je Nacrt zakona o PDV-u, a u maju iste godine Upravni odbor UIO dao je saglasnost UIO da se taj nacrt dostavi nadležnim komisijama entitetskih parlamenata na konsultacije.

Jedini koji su dostavili primjedbe na Nacrt zakona o PDV-u bili su Ministarstvo finansija Republike Srpske i Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine Republike Srpske, dok su nadležne komisije Federacije BiH i Brčko distrikta to ignorisale.

U samom nacrtu neće biti velikih izmjena u odnosu na postojeći Zakon o PDV-u koji je u primjeni od 1. januara 2006. godine. U BiH će i dalje biti jedinstvena stopa PDV-a koja će iznositi 17 odsto, s tim da će se povećati prag ulaska u PDV sistem sa 50.000 na 75.000 KM, a biće ukinute i posebne šeme u građevinarstvu te uveden prenos obaveza u skladu sa propisima EU za izvršen promet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti