Žele sačuvati okolinu

Mještani Velikog Palančišta kraj Prijedora protiv potencijalnog rudnika

19.04.2023. 08:08 / Izvor: Glas Srpske
Palančište

Mještani Velikog Palančišta i okolnih prijedorskih sela protive se namjeri da se na tom području vrši geološko istraživanje s ciljem eksploatacije uglja, jer žele da sačuvaju okolinu.

Mještani Velikog Palančišta i okolnih prijedorskih sela protive se namjeri da se na tom području vrši geološko istraživanje s ciljem eksploatacije uglja, jer žele da sačuvaju okolinu, ali i grobove predaka stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik savjeta MZ “Dr Mladen Stojanović” Palančište Miroslav Curić kaže da su mještani složni i istrajni, jer se priroda i blagodeti ovog kraja moraju sačuvati. On za “Glas Srpske” naglašava da rudnik ne smije biti opcija na lokalitetu Bukove kose.

"Pokušavamo da sačuvamo to što su nam preci ostavili, jer po staroj poslovici mi ovo nismo naslijedili, mi smo ovo samo pozajmili od svojih  potomaka. Samim tim to znači da bi trebalo ostaviti nešto iza nas. Prema informacijama koje imamo do sada od ljudi iz rudarske struke, na ovom području nemoguće je da neko otvori rudnik, jer je postotak sumpora nezamisliv da se ruda može koristiti", rekao je Curić.

Kako kaže, potencijalno otvaranje nanijelo bi nemjerljivu štetu, a žitelje tih sela raselilo sa vjekovnih ognjišta.

"Otvaranjem tog rudnika uglja sumpor bi iz utrobe zemlje izlazio na površinu, što bi bio problem. Ovdje su konstantni vjetrovi, a taj dio Bukove kose se zove Puhorine, iz razloga što vjetar duva, a sumpor bi išao prema gradu koji je udaljen oko sedam kilometara. Ostaćemo dosljedni i istrajni da ne dođe do takvog scenarija", rekao je Curić.

Prema njegovim riječima, tu se nalazi i izvorište vode sa kojeg se napajaju kuće, privatni bunari, minimalno 60 vikendica, ali i brojne parcele na kojima je planirana gradnja.

"Ko je blizu tog potencijalnog rudnika, život će za njega tu biti nezamisliv. Na posljednjoj sjednici Skupštine gradonačelnik Slobodan Javor rekao je da će se Gradska uprava uključiti, te da će sve biti po zakonu poštujući i rudarsku struku", tvrdi Curić.

Ovaj potkozarski kraj ima i bogatu istoriju, zbog čega mještani kažu da je nedopustivo da se kopaju i pretresaju kosti predaka.

"Na jednoj od lokacija desio se stravičan zločin u Drugom svjetskom ratu. U oktobru 1942. godine ustaše su zaklale 103 mještanina i pobacali u rupe koje su bile u tom kraju. Pretpostavka je da bi tu mogla biti deponija jalovine i to nećemo dozvoliti", rekao je Curić.

Javor je za “Glas Srpske” rekao da su imali sastanke sa mještanima, te usaglasili pravce djelovanja.

"Pratićemo i dalje stanje, znamo da je raspisan javni poziv za geološko istraživanje. Razgovaramo i slušamo šta mještani žele, a ispunjavamo šta možemo. Želja im je da razgovaraju i sa resornim ministrom Petrom Đokićem, a mi ćemo ispred Gradske uprave uputiti taj poziv", rekao je Javor.

Borba

Mještani prijedorskih sela naglašavaju da će se svim sredstvima boriti kako ne bi dozvoli bilo kakav rudnik.

"Ne smijemo uništiti ovakav krajolik zbog malo novca. Najvažnije je da se svi na miran način sve dogovorimo", rekao je mještanin Milan K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti