Sa naučne konferencije

U Sarajevu prezentiran Zbornik radova o umjetnoj inteligenciji (VIDEO)

19.04.2023. 13:49 / Izvor: Fena
Umjetna

Zbornik radova sa naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji, održane prošle godine u Tehnološkom parku Intera, prezentiran je u Sarajevu.

Zbornik radova sa naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji, održane prošle godine u Tehnološkom parku Intera, prezentiran je u Sarajevu. Sadrži radove fokusirane na primjenu umjetne inteligencije u različitim oblastima.

Direktor Intera Tehnološkog parka iz Mostara Vedran Šimunović podsjeća, u izjavi novinarima prije skupa, da su, zajedno sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke prošle godine održali naučnu konferenciju o primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini. Napravljeno je niz radova, koji su objedinjeni u Zborniku. Uočena je važnost umjetne inteligencije u našim životima, a u budućnosti će postati sve važnija u društvu.

Prema njegovim riječima, mnogo se koristi u raznim oblastima poput prava, medicine, pa i u novinarstvu. Očekuje se, kaže, daljnji razvoj umjetne inteligencije. Za kasnije ove godine najavio je novu konferenciju u vezi primjene umjetne inteligencije.

Pomoćnik ministra Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti (FMON) Jasmin Branković naglašava da je u tom zborniku, prvi put u printanoj formi, štampana i Deklaracija UN-a o etici umjetne inteligencije što znači da je tema mogućnosti njene zloupotrebe aktualna u čitavom svijetu.

"Izaziva brojne kontraverze i moramo naći egzaktan način, uz pomoć naših istraživača i daljnjih etičkih istraživanja, da uključimo i taj moment da ne bi došlo do njene zloupotrebe", kazao je.

Naglašava da se i na ovdašnjim fakultetima, pogotovo elektrotehnike i informatike, brojni istraživači godinama bave time. Računaju, kako je kazao, upravo na njih da ukažu i na te etičke momente i na eventualne zloupotrebe do kojih je moguće da dođe u njenoj primjeni.

Profesor emeritus Zikrija Avdagić je bosanskohercegovački naučnik u oblasti vještačke inteligencije. U izjavi za novinare naglašava da je umjetna inteligencija korisna jer ljudima može pomoći u obavljanju specijalnih poslova, ali ne može zamijeniti čovjeka u aspektima koji zahtijevaju umne sposobnosti jedinstvene čovjeku.

"Do nas je da umjetna inteligencija ne postane toliko autonomna da bi izvršila dehumanizaciju čovjeka. Do nas je da umjetna inteligencija samostalno ne izvodi određene operacije da bi prešla etičke i pravne norme. Do nas je da odgovorno koristimo napretke umjetne inteligencije, da bismo dobili najbolje i eliminisali najgore od umjetne inteligencije", kazao je Avdagić.

Umjetna inteligencija naziv je za nežive sisteme koji imaju sposobnost snalaženja u novim situacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti