Vraćanje duga legendi Sarajeva i BiH

Ulica Zvornička do broja 61 preimenovana u "Bulevar Ivice Osima"

20.04.2023. 07:27 / Izvor: Akta.ba
ivica osim

Skupština Kantona Sarajevo donijela je Odluku o preimenovanju ulice Zvornička od broja 1 do 61 na području Općine Novo Sarajevo u "Bulevar Ivice Osima".

Skupština Kantona Sarajevo donijela je jučer Odluku o preimenovanju ulice Zvornička od broja 1 do 61 na području Općine Novo Sarajevo u "Bulevar Ivice Osima".

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i prethodne inicijative Općinskog vijeća, te Fudbalskog kluba "Željezničar".

Kako je navedeno, ovo je vraćanje samo dijela duga Maestru, Štrausu s Grbavice, kako su popularno zvali pokojnog Osima, za sve ono što je tokom svoje bogate igračke, a potom i trenerske karijere uradio za BiH, Sarajevo i svog "Želju".

Osim sportskih uspjeha, njegove intelektualne sposobnosti, analitičke vještine, izvanredni ugled kao javne ličnosti, te moralna odlučnost koju je pokazao i dokazao u najtežim trenucima za Sarajevo i BiH, stavljaju ga na posebno mjesto u našoj historiji.

Ulica Zvornička odabrana je da nosi njegovo ime jer prolazi pored Željinog stadiona, gdje je legendarni Ivica Osim stekao svoju igračku i trenersku afirmaciju.

Preminuo je 1. maja 2022. godine u 80. godini života. 

Svoju fudbalsku karijeru započeo je u omladinskom pogonu FK "Željezničar", a potom je gradio igrajući za holandski FC "Zwolle", te francuski “Strasbourg” i "Sedan", kao i “Valenciennes”.

Odigrao je i 16 utakmica postigavši osam golova za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je postao i selektor bivše države, te šef stručnog štaba selekcije Japana.

Vodio je također i "Željezničar", "Partizan", "Panathinaikos", "Sturm" i "JEF United".

Počasni je predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i odigrao je ključnu ulogu svojim autoritetom u svijetu fudbala kada je NS BiH suspendovan iz UEFA-e i FIFA-e, da bi se reprezentativni i klupski fudbal vratio na međunarodnu scenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti