Šta će biti sa teniskim kompleksom od 34 miliona KM nakon održavanja "Srpska open-a"

20.04.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
teniski kompleks

Publika u Banjoj Luci se nada se da će turnir iz serije 250 i naredne sezone biti igran u gradu na Vrbasu.

Mnogi ljubitelji bijelog sporta ovih dana uživaju u mečevima na banjalučkoj šljaci, na turniru Srpska Open. Publika u Banjoj Luci se nada se da će turnir i naredne sezone biti igran u gradu na Vrbasu.

Novak Đoković je objasnio proceduru po kojoj gradovi dobijaju organizaciju ATP turnira.

IMA LI SRPSKA OPEN BUDUĆNOST

"Ništa nije nemoguće. Ukoliko niste vlasnik licence možete da je iznajmite ili da je kupite jer se nove ne izdaju lako i to se vrlo rijetko dešava. Nakon ove godine ova licenca biće vraćena vlasniku u Rumuniju pa ćemo mi pokušati naći način da Srbija i Banja Luka imaju turnir. Da li će nam poći za rukom, ne znam. Imamo želju jer Srbija open je bio jako uspješan i ovo za sada izgleda jako sjajno. Banja Luka nije imala turnir ove važnosti. Publika zna kako da se ponaša na meču i nadam se da će ocjene iz ATP-a biti pozitivne. Osnova je napravljena i treba da se fokusiramo na ovu godinu pa da prođe sve dobro. Dosta zavisi i od ocjene koju će dati supervizor ATP", rekao je Đoković.

Podsjetimo, izgradnja teniskog kompleksa u Parku Mladen Stojanović sa oko 6.000 mjesta koštala je oko 34 miliona KM.

Izgrađen je jer se ATP turnir "Srbija Open" privremeno preselio u Banju Luku, sa ciljem da se teniski centar "Novak" u Beogradu u tom periodu renovira.

Turnir ATP turnir "Srbija open" je 2009. godine pokrenula porodica Novaka Đokovića, a direktor turnira je najmlađi brat Novaka Đokovića, Đorđe. On je početkom novembra prošle godine u Banjoj Luci osnovao preduzeće "Legacy International", na čijem je čelu. On je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Navodi se da je priprema ovog turnira podrazumijevala velike izazove, ali i odgovornost kako bi se zadovoljili svi kriterijumi i nadmašila organizacija turnira iz prethodnih godina.

"Bilo je vrlo teško ovako nešto organizovati za samo pet mjeseci, ali smo uspjeli uz veliku pomoć grada Banje Luke i Republike Srpske. Svi su stali iza ovog turnira i mnogo smo im zahvalni što su pomogli da pokažemo i ATP-u da je apsolutno sve moguće uz prave ljude i pravu organizaciju", istakao je Đoković.

ŠTA POSLIJE ODRŽAVANJA TURNIRA

Projekat su zajedno finansirali Grad Banja luka i Vlada RS, a sredstva su prebačena Teniskom savezu RS, koji je izvođača izabrao mimo postupka javne nabavke, iako se radi o javnom novcu. Zbog toga su podnesene i krivične prijave.

Iako će turnir samo ove godine biti odigran u Banjoj Luci, infrastruktura koja ostaje pomoći će dodatnom razvoju sporta u ovom gradu. Prema obećanjima nadležnih, kada događaj u aprilu bude završen, teren će biti pretvoren u multifunkcionalnu dvoranu.

To je lično krajem prošle godine najavio gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković.

"Za pet mjeseci planiramo da izgradimo novu sportsku dvoranu sa 6.000 mjesta i novu šetališnu zonu i aleju uz park Mladen Stojanović", istakao je gradonačelnik.

Iz Teniskog saveza RS su također potvrdili da će teren biti pretvoren u dvoranu.

"Stadion će u prvoj fazi biti otvoren, a nakon završetka turnira, će biti pokriven i pretvoren u prvobitno planiranu multifunkcionalnu dvoranu", pojasnio je u saopštenju za medije Draško Milinović, predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske.​

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti