unapređenje izvoznih poslova bh. kompanija

Privredna delegacija BiH na Međunarodnom sajmu slatkiša i grickalica u Kelnu

24.04.2023. 10:38 / Izvor: Akta.ba
vtk bih

Vanjskotrgovinska komora BiH organizovala je posjetu privredne delegacije Bosne i Hercegovine Međunarodnom sajmu slatkiša i grickalica (ISM) u Kelnu, SR Njemačka.

Vanjskotrgovinska komora BiH organizovala je posjetu privredne delegacije Bosne i Hercegovine Međunarodnom sajmu slatkiša i grickalica (ISM) u Kelnu, SR Njemačka.

U delegaciji Bosne i Hercegovine, pored organizatora, bili su predstavnici bh. kompanija - MBA Centar d.o.o. (Vogošća), Mladeks Pak d.o.o. (Prnjavor ), Šeherconi d.o.o. (Maglaj), Violeta d.o.o. Grude – podružnica Lasta.

Svrha poslovne posjete sajmu ISM, po navodima iz VTKBiH,  bila je omogućiti uspostavljanje kontakata sa potencijalnim partnerima i unapređenje izvoznih poslova bh. kompanija.

Konditorska industrija Bosne i Hercegovine se razvija iz godine u godinu. Tome svjedoči prisutnost domaćih brendova na domaćem tržištu i stalno povećanje izvoza na inostrana tržišta.Ta industrija broji više od  40 kompanija, od kojih većina prati standarde EU proizvodnje.

U proizvodnji dominiraju keksi, čokolade, slastičarski programi (torte, kolači, korneti za sladoled, kolači, pudinzi, šlag, duboko smrznute poslastičarnice). Bosanskohercegovački slatkiši se mogu naći na regionalnim tržištima kao što Srbija, Crna Gora, Makedonija i Hrvatska, ali i na tržištu EU (Njemačka, Austrija i Švicarska).

Zajedno sa ProSweets Cologne 2023 – Special Edition, međunarodnim sajmom za čitav dobavljački spektar branše slatkiša i grickalica, koji se u Kelnu također održava u isto vrijeme, ISM je predstavio cjelokupan industrijski lanac vrijednosti.

Ove godine je više od 1.200 izlagača iz 73 zemlje predstavilo najnovije trendove u branši slatkiša i grickalica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti