Doprinose razvoju bh. građevinarstva

BiH ima oko 2.000 detašmana za poslove u Njemačkoj

27.04.2023. 07:51 / Izvor: Fena
detašmani

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad govorili su o problematici detaširanih radnika i provođenju međudržavnog sporazuma između SR Njemačke i BiH.

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad (Bundesagentur für Arbeit)  održali su jučer u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTKBiH) seminar za predstavnike bh. kompanija koje na osnovu ugovora o djelu, odnosno detašmana, izvode radove u SR Njemačkoj.

Seminar je organiziran radi ostvarenja što bolje i efikasnije iskorištenosti detašmana u ovoj zemlji. 

Predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković je rekao da Komora već više od 25 godina, u saradnji s entitetskim komorama, uspješno obavlja poslove ovjere završnih saglasnosti za detaširane radnike, što je bitno doprinijelo razvoju bh. građevinarstva. 

"Bosna i Hercegovina ima oko 2.000 detašmana i očekujemo da će u i narednom periodu biti značajan angažman naših kompanija u realizaciji tog kontingenta", dodao je Marinković. 

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić je istakao da je seminar odlična prilika za bh. privrednike da razjasne nedoumice, što će dovesti do bržeg i jednostavnijeg dobijanja dozvola.

Predstavnici Njemačke savezne agencije za rad govorili su o problematici detaširanih radnika i provođenju međudržavnog sporazuma između SR Njemačke i BiH koji tretira tu oblast, te zakonskim okvirima i svim ostalim pitanjima značajnim za realizaciju detašmana. 

Nakon seminara održani su i bileteralni susreti predstavnika bh. kompanija i članova delegacije Njemačke savezne agencije za rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti