Gačani traže da se zaustavi trovanje

10.05.2023. 11:29 / Izvor: Nezavisne novine
GAČANI

Ugroženi su životi ljudi, stoke i kompletan ekološki sistem.

Mještani Mjesne zajednice Nadinići, u četvrtak (11. maj) u 10 časova, održaće mirni protest ispred Rudnika i TE Gacko, kako bi pozvali rukovodstvo RiTE Gacko i rukovodstvo Opštine Gacko, da se što hitnije riješi problem dima i prašine koji već mjesecima potpuno uništava ne samo ekologiju već i ugrožava živote stanovnika čitave opštine Gacko.

Nekoliko sela koja pripadaju ovoj mjesnoj zajednici, prije svih, Nadinići, Kravarevo, Rudo Polje, Ruda Glavica, Srđevići, Medanići, Lukovice, od februara su pokriveni kišom pepela i prašine, koja ne prestaje da pada sa Termoelektrane.

Ugroženi su životi ljudi, stoke i kompletan ekološki sistem.

"Dosta je bilo priče i upozorenja, primorani smo da pređemo na djela i da reagujemo. Sutra u 10 sati idemo pred RiTE Gacko. Ovo je postalo preozbiljno i tražimo da se riješi što prije", navodi se u pozivu na protest.

Iz ove Mjesne zajednice poručuju da ih ne interesuju nikakva opravdanja..

"I da se odgovornost prebacuje sa jednih na druge. Ne interesuje nas kakvi su odnosi na relaciji načelnik opštine i RiTE Gacko. Ovo nije političko pitanje i ne tražimo pojedinačnog krivca. U pitanju su životi naše djece. Neko mora da objasni zašto više ne možemo normalno disati. Više nemamo izbora, protest je naš prvi korak", ističu, te dodaju:

"Sela su nam uništena. Oni koji nam ne vjeruju, a znamo da ih ima, neka dođu i sami se uvjere. Dovoljno je samo da vide koliki je sloj prašine po spomenicima gdje počivaju naši preminuli", poručuju zabrinuti građani.

Kažu da im dim i prašina ne dolaze samo onda kada se vjetar "smiluje" i počne duvati na drugu stranu, ali posljedice onoga što je do tada napravio ostaju.

"Prašina i pepeo onda odlaze ka gradu, pričinjavajući tako još veću štetu. Nema se više šta čekati. Ako problem ne bude riješen, ovaj protest će biti samo početak. Želimo sastanak sa rukovodstvom preduzeća i opštine što prije", naglašavaju oni.

Poručuju da se ovo ne tiče samo njih, već nažalost svih Gačana.

"Zato pozivamo sve zabrinute i uplašene građane da nam se sutra pridruže. Jer, što više nas bude, poruka će biti jača", poručili su predstavnici Mjesne zajednice Nadinići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti