Transparentnost u radu

Bečarević: Za podršku zajedničkoj komunalnoj potrošnji više od 23 miliona KM

10.05.2023. 13:26 / Izvor: Akta.ba
komunalna preduzeća

Ministar je i, ovom prilikom, podcrtao da je prioritete ove Vlade i Ministarstva kojeg predvodi apsolutna transparentnost u radu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktori kantonalnih javnih komunalnih preduzeća „Sarajevogas“, „Vodovod i kanalizacija“, „Pokop“, „Park“, „Rad“, „Tržnice-pijace“, „Toplane“ i „Bags – Energotehnika“, te javnih komunalnih preduzeća „Komunalac“ Hadžići, „Vodostan“ Ilijaš i „Trnovo“ Trnovo potpisali su danas sporazume o sufinansiranju zajedničke komunalne potrošnje.

Vrijednost sporazuma koji će biti potpisani, kako je istakao ministar Bečarević, iznosi 23.700.000 KM i za ovaj iznos javna komunalna preduzeća će obaviti poslove za potrebe Vlade KS i resornog ministarstva.

Ministar je i, ovom prilikom, podcrtao da je prioritete ove Vlade i Ministarstva kojeg predvodi apsolutna transparentnost u radu.  

“Sredstva koja su danas dodijeljena potpisanim sporazumima komunalnim preduzećima utrošit će se za održavanja segmenta zajedničke čistoće, uređenja grada, vodovodne i kanalizacione mreže i slično. Pored spomenutih ugovora, danas su potpisana još dva sporazuma sa 'Toplanama' i 'Sarajevogasom'. Prvi se odnosi na sufinansiranje troškova ugradnje kalorimetara u domaćinstva, zašto će javni poziv biti raspisan u petak. Koncept ovog sufinansiranja podijeljen je na tri dijela tako da po trećinu cijene uvođenja kalorimetara snose  preduzeće 'Toplane', resorno ministarstvo, a trećinu vlasnici domaćinstava. Upravo ovakav model  je i odgovor prema ombudsmanima kojim želimo pokazati kako Ministarstvo, u zavisnosti od interesa naših sugrađana, kreće u nabavku mjerača potrošnje toplotne energije, kako bi se sistem naplate ove usluge podigao na objektivniji i pravedniji nivo. Za ovu namjenu smo predvidjeli 300.000 KM”, poručio je ministar Bečarević.

Dodao je da se drugi Ugovor odnosi na sporazum sa “Sarajevogasom” u visini od 200.000 KM, čijom implementacijom će se omoćiti novi gasni priključci, koji su jedan od niza važnih segmenata očuvanja čistoće zraka u našem kantonu.

Prema riječima ministra Bečarevića, svim komunalnim preduzećima su u odnosu na prošlu godinu značajno povećana izdvajanja. Među njima su i redovna izmirenja finansijskih obaveza i obaveza za uplatu PDV-a u implementaciji kreditnih sredstava EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti