Naučno-istraživačke aktivnosti

Premijer Uk s predstavnicima "Verlaba" saradnja u brojnim projektima

11.05.2023. 09:20 / Izvor: Fena
Verlab

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić organizirali su sastanak s predstavnicima Verifikacionog laboratorija i Instituta "Verlab".

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić organizirali su sastanak s predstavnicima Verifikacionog laboratorija i Instituta "Verlab" Almirom Badnjevićem i Lejlom Gurbeta Pokvić, a tema razgovora bila je saradnja s različitim resorima u Vladi u realizaciji naučno-istraživačkih aktivnosti ovog instituta. 

Premijeru Uku i ministru Vraniću prezentirani su planovi ovog instituta na poljima biomedicinskog inžinjeringa, biomedicinskih uređaja i umjetne inteligencije. Objašnjeno je kako se radi i na digitalnoj i zelenoj transformaciji u zdravstvu. Konkretna podrška Vlade u radu ovog instituta potrebna je u okviru digitalnog inovacijskog HUB-a i studija koje će se provoditi unutar njega.

Uk je čestitao predstavnicima "Verlaba" na njihovom radu, te istakao brojne projekte Vlade koju predvodi kroz koje bi se mogla ostvariti navedena saradnja.

Cilj ovih projekata je zadržavanje i edukacija neophodnog zdravstvenog kadra u KS, što je jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva zdravstva KS.

Ministar Vranić je zahvalio predstavnicima "Verlaba" što su stavili na raspolaganja svoja znanja i kapacitete, a koje će doprinijeti digitalizaciji i unapređenju usluga u zdravstvu, što je i jedan od glavnih ciljeva Ministarstva zdravstva za ovu godinu. 

Naglasio je i kako će Ministarstvo pružiti podršku promociji njihovih aktivnosti koje će pomoći ostvariti spomenute ciljeve, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti