NAJAVIO TAHIR LENDO

Travnik: Konstituiranje nove Vlade SBK do kraja mjeseca

11.05.2023. 13:49 / Izvor: Fena
VLADA SBK

Nakon što je jučer u Travniku postignut dogovor o formiranju nove vlasti na području Srednjobosanskog Kantona, koju će kao i dosad činiti HDZ BiH i SDA, koji u Saboru zajedno imaju 20 ruku, nova Vlada mogla bi biti formirana u sljedećih 20 dana

Nakon što je jučer u Travniku postignut dogovor o formiranju nove vlasti na području Srednjobosanskog Kantona, koju će kao i dosad činiti HDZ BiH i SDA, koji u Saboru zajedno imaju 20 ruku, nova Vlada mogla bi biti formirana u sljedećih 20 dana, kazao je mandatar za sastavljanje nove vlade Tahir Lendo.

"Idemo korak po korak. Jučer smo dogovorili da će Vladu formirati dva politička subjekta koji su dobili podršku birača s područja kantona, dakle SDA i HDZ BiH. Nastavljamo kontinuitet, dogovorili smo mandatara, sljedeći korak je da dobijemo imena ministara i proslijedimo sve na Skupštinu. Treba bar 20-tak dana proceduralno za to po mojoj procjeni", rekao je Lendo.

Inače, sjednica Sabora zakazana je za 22. svibnja, a neizvjesno je hoće li dotad kadrovska križaljka biti riješena.

Velikih promjena ne bi trebalo biti kad su u pitanju obje stranke. Ono što je zasad sigurno  jeste to da u Vladi više neće biti aktualnog ministra šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede Salkana Merdžanića, koji je imenovan za dopredsjedatelja Sabora SBK.

Najspornija stavka u pregovorima bila je ona za poziciju ministra iz reda srpskog naroda. I tu, manje-više, stvari ostaju iste.

"Dogovorili smo se da kad je u pitanju ministar iz reda srpskog naroda ide zajednički prijedlog. Imat ćemo nekoliko imena, a najbolji  će ući u proceduru", kazao je Lendo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti