Aktivnosti za razrješenje

24 sata za odluku o pritvoru, Memić spreman na ostavku

13.05.2023. 09:58 / Izvor: Federalna.ba
malak

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže i ambasadoru BiH u Maleziji.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže i ambasadoru BiH u Maleziji. Tužilaštvo je na ročištu iznijelo svoje dokaze, a Memićeva odbrana tvrdi kako je sve urađeno po zakonu. Ipak, Odluku o određivanju pritvora nakon ročišta sud nije donio - za to imaju rok od 24 sata.

30. jula 2015. godine Senad Pećanin, advokat Univerziteta SSST, čiji je vlasnik Ejup Ganić, podnio je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg načelnika Općine Ilidža, a sadašnjeg ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića, zbog izdavanje dozvole za izgradnju hotela Malak, koji nije ispunjavao uslove vodozaštitne zone. Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja dva puta je Memiću poništavalo to rješenje. Međutim, nakon trećeg rješenja gradnja je nastavljena i izgrađen hotel. 5 godina nakon podnošenja krivične prijave, Kantonalno tužilaštvo Pećaninu je dostavilo odgovor o obustavi istrage.

"Tužiteljica Željka Radovanović Sokić je navela da nije dokazano da je hotel ostvario korist od činjenice da ima gotovo dvostruko veći broj spratova od broja predviđenih regulacionim planom. Ja sam, naravno, nakon tog rješenja uložio žalbu, prigovor Tužilaštvu, koje je prihvatilo taj prigovor, nastavilo sa istragom", kazao je Pećanin.

Senaid Memić je krivično procesuiran pod sumnjom na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

"Sumnjiči se da je tokom mandata u općini Ilidža od 2013. do 2017. godine nezakonito izdao više dozvola o izgradnji objekata investitora Panamera Malak Group te parking prostor Općine Ilidža, koji je dat na korištenje ugostiteljskom objektu Brajlović", kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Nakon nepunih 5 sati zadržavanja u Tužilaštvu KS, postupajuće tužiteljice su predložile Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom. Na ročištu je pojašnjeno da pritvor traže zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, ali i ponavljanja krivičnog djela. Memićeva odbrana tvrdi - sve je urađeno u skladu sa zakonom, ali kažu i da je Memić spreman podnijeti ostavku na mjestu ambasadora.

"Smatram da tu nije učinjeno krivično djelo, da je sve urađeno u skladu sa slovom zakona što smo kolega Petrović i ja obrazložili detaljno na sudu. Prošao je toliki vremenski period da nema osnova da se određuje pritvor u ovom momentu. On namjerava podnijeti pisanu ostavku na tu poziciju i ja vjerujem da će to uraditi čim bude bio u prilici", kazao je Amir Hadžić, advokat Senaida Memića.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović već je pokrenuo aktivnosti za razrješenje Senaida Memića i one će biti konkretizirane u narednim sedmicama. Konačnu odluku o razrješenju donosi Predsjedništvo BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti