Problem filtera

Borba mještana Gacka protiv zagađenja iz rudnika i termoelektrane

16.05.2023. 08:08 / Izvor: Federalna.ba
Gacko

Posljednjih mjeseci mještani Gacka i okolnih mjesta vode borbu da se riješi problem filtera na dimnjacima Rudnika i termoelektrane Gacko

Posljednjih mjeseci mještani Gacka i okolnih mjesta vode borbu da se riješi problem filtera na dimnjacima Rudnika i termoelektrane Gacko. Kako kažu mještani, život u ovoj maloj opštini na istoku Hercegovine, postao je nemoguć. Sastanak s direktorom ovog preduzeća, održan jutros, nije urodio plodom.

Sve više mještana umire i obolijeva od malignih bolesti u Gacku gdje se ovih dana održavaju protesti zbog zagađenja koje uzroke Rudnik i termoelektrana Gacko, pručili su stanovnici ove male opštine. Kako su nam kazali, godinama trpe velika zagađenja od ovog preduzeća zbog čega su odlučili stati u kraj višegodišnjem lošem poslovanju menadžmenta firme.

“Kad bi fabrika koja proizvodi elektrofiltere koji nama trebaju za rad rudnika Gacko sad počela s radom da ih pravi, ne bi ih napravila za godinu. Problem se ne može riješiti za dan, mjesec, izgleda da su godine u pitanju”, ističe Siniša Malošević, predsjednik Mjesne zajednice Nadinići.

Direktor Rudnika i termoelektrana Gacko Maksim Skoko nije se oglašavao.

Predstavnici Mjesne zajednice Nadanići održali su jutros sastanak s direktorom firme, ali bez rješenja. I mi smo kontaktirati direktora firme u Gacku, ali nismo uspjeli dobiti nikakav komentar.

“Ukoliko vidimo da ide dim i pepeo kako je išao zadnjih stotinjak dana, odmah ćemo krenuti u protest, to je jedina tačka dnevnog reda sastanka bila s naše strane”, poručuje Malošević.

Malošević ističe da je na sastanku direktor poručio da je problem u lošoj kvaliteti uglja, zbog čega se za problem ne može ponuditi brzo rješenje. Ipak, oni kažu neće trpjeti ovakav način rada Rudnika i termoelektrane Gacko i traže hitna rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti