Moguće unaprijeđenje saradnje

Analitičari: Dobri odnosi s Turskom će ostati, bez obzira na ishod izbora

16.05.2023. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
turska izbori

I dok još nisu poznati rezultati izbora u Turskoj, postavlja se pitanje kakva će u budućnosti biti saradnja između naše zemlje i Turske.

I dok još nisu poznati rezultati izbora u Turskoj, postavlja se pitanje kakva će u budućnosti biti saradnja između naše zemlje i Turske. Ekonomski stručnjaci podijeljenih mišljenja. Jedni su stava da će saradnja ostati dobra kao i do sada, te ostavljaju prostora da bude još bolja, dok drugi smatraju da osim brojnih diplomatskih posjeta ni do sada Turska nije imala značajne investicije.

Odnose Bosne i Hercegovine i Turske mogu se ocijeniti pozitivno, saglasni su naši sagovornici. Važno je napomenuti je Bosna i Hercegovina s Turskom 2003. godine potpisala Sporazom o slobonoj trgovini te je obim trgovine sa tadašnjih 70 miliona dolara dostigao 845 miliona dolara. Činjenica je da Turska u Bosnu i Hercegovinu ulaže i kroz investicijske, ali i humanitarne aktivnosti, a to je potvrda snažne veze između dviju država.

“Saradnja s Turskom je uvijek intersantna i poželjna. Nemamo previše investitora i investicija iz inostranstva, a saradnja Tuske s Bosnom i Hercegovinom uvijek bila dobra i pozitivna i na neki način je uspostavljala mnogo više od poslovne saradnje. Naši odnosi politički su usaglašeni i poprilično harmonični”, ističe ekspert za ekonomiju Zoran Pavlović.

“Naši trenutni odnosi s Turskom su dobri, mogli bi biti i bolji, ali to je do nas. Ono što je nama Turska ponudila u ekonomskom pogledu do kraja nismo iskoristili”, ocjenjuje profesor na ekonomskom fakultetu UNSA Željko Šain.

Međutim, ne dijele svi ekonomski eksperti isto mišljenje. Svetlana Cenić smatra da je mnogo ozbiljnosti nedostajalo i jednoj i drugoj strani, te dodaje da niko nije dužan Bosni i Hercegovini davati novac, pa ni Turska, iako smo, kako Cenić kaže, ostavljeni u amanet Erdoganu.

“Htjeli smo da Turci ulažu i silne su delegacije dolazile, ali s jedne strane nije bilo dovoljno projekata - htjeli bismo para, a s druge strane često su dolazili neozbiljne firme”, kaže Cenić.

Istovremeno, Pavlović napominje da je Turska jedan od invesitora izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, što je od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Dodaje da je pratio predizborni program Recepa Tayipa Erdoana, te da njegov program maksimalno podržava.

“Mislim da ovaj uspostavljeni nivo saradnje neće biti narušen, bez obzira na to ko će biti predsjednik”, dodaje Pavlović.

“Smatram da ćemo nastaviti uspješnu saradnju, jer historijski imamo dobre odnose na svim poljima i ne vidim razloga zašto ne bismo nastavili i ubuduće”, zaključuje Šain.

Evidentno je da Bosna i Hercegovina ima i prilike i potencijal. No, postavlja se pitanje da li će bh. vlasti sa starim ili novim predsjednikom na čelu Turske iskoristiti ove koje ima ili će ovaj odnos ostati još jedna neiskorištena prilika?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti