Nastradala najmanje 21 osoba

Devet godina od velikih poplava u BiH: Nove besane noći za bh. stanovništvo

16.05.2023. 08:40 / Izvor: N1
Poplave

Deveta je godišnjica od velikih majskih poplava u Bosni i Hercegovini, ekstremnih poplava izazvanih neobičnim tropskim ciklonom u kojem je nastradala najmanje 21 osoba.

Deveta je godišnjica od velikih majskih poplava u Bosni i Hercegovini, ekstremnih poplava izazvanih neobičnim tropskim ciklonom u kojem je nastradala najmanje 21 osoba. Kiša koja ovih dana pada uzrokovala je problema u priobalju Une i Sane, a mnoge mještane podsjetila na strahote iz 2014.godine. Prognoza vremena za večeras nije obećavajuća.

Besana noć je iza stanovnika Sanskog Mosta. Proveli su je dovozeći pijesak, podižući namještaj na više nivoe, ispumpavajući vodu, izviđajući nebo:

"Prošli put je to trajalo mnogo kraće, vidite da kiša sada danima lije. Padaće i narednih dana, šta će biti-Bog samo zna", kazao je za N1 jedan od stanovnika Sanskog Mosta.

"Najkritičnije je u Sanskom mostu, zbog izlijevanja rijeka Blihe, Zdene i Majdanuše, poplavile su veći broj objekata", kaže Muhamed Pečenković iz CZ USK.

I Sana je blizu kritične tačke. Vatrogasci, civilna zaštita, ali i ronioci iz Kluba VIR, te članovi kluba ekstremnih sportova Condor su na terenu, pomažu stanovništvu. U Kulen Vakufu je zaplavljeno više objekata, okućnica… Vatrogasci s pumpama pomažu stanovništvu, a pripremaju se i vreće s pijeskom.

"Intervencije na terenu, u mjesnoj zajednici Kulen Vakuf i Orašac. Zbog obilnih padavina i slijevanja oborina sa okolnih brda došlo je do podizanja vodostaja rijeke Una i Unca", kaže Majda Kovač iz FUCZ-a.

Problemi i u Bosanskoj Krupi, Prijedoru, Novom Gradu, Kostajnici…Civilna zaštita upozorava: u narednih 30 sati nove obilne padavine, čak i do 100 milimetara kiše na krajnjem zapadu.

"Čim kiša udari, mi plivamo", kaže jedan od mještanina Prijedora.

A slike automobila koji plutaju, ljudi koje spašavaju viljuškarom, ne blijede…Godišnjica razornih poplava mnogim Dobojlijama budi strašna sjećanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti