VTK BiH obilježava Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva 2023.

16.05.2023. 11:29 / Izvor: Akta.ba
VTK

IKT asocijacija Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH sedmu godinu zaredom obilježava 17.5. - Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

IKT asocijacija Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine sedmu godinu zaredom obilježava 17.5. - Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva. 

Cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu je afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu. Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) svake godine bira aktuelnu temu kojom se obilježava ovaj značajan datum. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je „Osnaživanje najmanje razvijenih zemalja putem informacionih i komunikacionih tehnologija“

U saopštenju generalnog Sekretara ITU-a navodi se da, u 46 najmanje razvijenih zemalja živi oko 1,1 milijarda stanovnika, više od  14% svjetske populacije, od čega njih 75% žive u siromaštvu. Ove najmanje razvijene zemlje su u veoma teškoj  utrci s vremenom da ispune UN ciljeve održivog razvoja do 2030. godine. Približno dvije trećine stanovništva ovih zemalja u telekomunikacionom smislu ostaje offline, suočavajući se s brojnim preprekama za smislenu povezanost, uključujući nedostatak infrastrukture, cjenovne pristupačnosti i vještina. Istovremeno, najmanje razvijene zemlje svijeta su najveći neiskorišteni resurs planete. Kako se navodi u saopštenju, ulaganje u ove zemlje može pomoći u pokretanju održivog rasta za generacije.

Ove godine se održava 5. UN Konferencija o najmanje razvijenim zemljama, kako bi se ubrzao održivi razvoj u mjestima gdje su investicije i međunarodna pomoć najpotrebniji.

Zato je Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva 2023. odlična prilika naglašavanja potrebe za povećanjem napora da se niko ne izostavi i da se ubrza ritam za postizanje ITU ciljeva univerzalne povezanosti i održive digitalne transformacije do 2030. godine.

IKT sektor može igrati važnu ulogu u rješavanju ekonomskih i društvenih izazova u BiH te tako uticati na rast BDP-a i ubrzani razvoju privrede i društva u cjelini.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se od 1969. godine kada je formirana Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u Parizu, a  na ovaj dan potpisana je Prva međunarodna telegrafska konvencija 1865. godine. ITU je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija za informacione i komunikacione tehnologije - ICT. Osnovana je da omogući međunarodnu povezanost u komunikacijskim mrežama, dodjeljuje globalni radio spektar i satelitske orbite, razvija tehničke standarde koji osiguravaju da se mreže i tehnologije s lakoćom međusobno povežu, te nastoji da unaprijedi pristup ICT-ovima za slabo uslužene zajednice širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti