Teška situacija

U USK će biti proglašeno stanje prirodne nesreće

17.05.2023. 11:13 / Izvor: Fena
poplave

Premijer Mustafa Ružnić potvrdio je skorašnje proglašenje stanja prirodne nesreće u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Nakon što je prethodno proglašeno stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu, Bihaću i Bosanskoj Krupi, premijer Mustafa Ružnić potvrdio je skorašnje proglašenje stanja prirodne nesreće u Unsko-sanskom kantonu (USK).

“Neprospavana noć je iza naših građana, situacija je izuzetno teška. U Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi već je proglašeno stanje prirodne nesreće, a uskoro će to učiniti Štabovi civilne zaštite u Velikoj Kladuši i Cazinu. Kantonalni štab Civilne zaštite prezentira detaljni izvještaj s terena, nakon čega će i Vlada USK donijeti Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području cijelog Kantona. To će biti najdalje iza 11 sati”, izjavio je Ružnić.

Izuzetno teška situacija uslovljena je obilnim padavinama koje ne prestaju, a prouzrokovale su rast vodostaja, izlijevanje vode iz riječnih korita, stotine poplavljenih objekata, odsječene putne komunikacije i aktivaciju klizišta.

Još jedna teška noć je iza mještana bihaćkih naselja Pokoj, Kralje – Vrkašić, Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Ripač, Golubić, Jezero – Privilica, Donje Prekounje, Ozimice 1, odnosno dijela ulice “Dr. Irfana Ljubijankića. Poplavljeno je više od 200 objekata, ogromna je šteta na poljoprivrednim površinama i usjevima, što je još sinoć uslovilo proglašenje stanja prirodne nesreće.

“Ponovo neprespavana noć za sve naše mještane. Poplavljeni su brojni objekti, situacija je zaista drmatična. Ovo je nezapamćena poplava u našoj mjesnoj zajednici, a dodatno nas zabrinjavaju nove padavine. Štete su ogromne”, rekao nam je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Pokoj Adnan Korčić.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić potvrdio je da su timovi za spašavanje na vodi i pod vodom konstantno na terenu, te da mještanima u odsječenim predjelima dopremaju hranu i pitku vodu.

Sve nadležne službe su već treći dan u stalnoj mobilizaciji i danonoćno su na terenu.

Zbog izlijevanja vode na cestu, zatvorene su putne komunikacije Bihać – Kamenica, Bihać – Srbljani (Kostela), te Bosanska Otoka – Bužim.

Dramatična i besana noć je i iza građana Bosanske Krupe. U ovom gradu je još sinoć izmjeren najviši vodostaj rijeke Une, od kada se mjeri, a bio je 347 centimetara. Vodostaj je i dalje u porastu, tako da je jutros zabilježeno 354 centimetra. Poplavljeni su brojni stambeni, poslovni i pomoćni objekti, dok je još nekoliko naselja ugroženo.

Prema posljednjim informacijama, ozbiljna situacija je i u dijelovima Velike Kladuše i Cazina, gdje je također voda prodrla u više objekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti