Najveći poslovni događaj u regiji

Poruke sa otvaranja SBF-a: Prilika za razvoj poslovnih veza i investicija

17.05.2023. 12:33 / Izvor: Akta.ba
sbf

Najveći poslovni događaj u regiji, 12. Sarajevo Business Forum, danas je otvorio svoja vrata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Čast da svečano otvori 12. Sarajevo Business Forum pripao je članu Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću, koji je naglasio važnost ovog događaja za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju koji pruža priliku za razvoj poslovnih veza i investicija. Također je naglasio važnost ekonomskog razvoja i pozvao sve učesnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi doprinijeli tom cilju.

"Sarajevo je otvoren i kosmopolitski grad u kojem su dobrodošli svi ljudi dobrih namjera. BiH i Sarajevo povezuju istok i zapad i postajemo sve važnija destinacija za svjetske investicije. Naš zadatak je da damo punu podršku ovakvim projektima koji povezuju privrednike, ali i države širom regije, Evrope i svijeta", kazao je Bećirović i pozvao poduzetnike širom svijeta da investiraju u našu zemlju jer je BiH zemlja budućnosti.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić koji je naglasio važnost ovakvih događaja za razvoj domaće ekonomije te dao svoju punu podršku organizatorima Foruma. 

"Sarajevo Business Forum i Sarajevo Halal Fair su primjer pozitivne prakse, kreiranja pozitivnog ambijenta za poslovnu saradnju, poslovno uvezivanje i investicije. Ohrabren sam što danas na ovom Forumu vidim uspješne ljude iz svijeta biznisa i međunarodne investitore koji su zainteresirani za naše tržište", kazao je Nikšić te istakao da naša zemlja ima veliki potencijal za investicije.

"Prilike za investicije u BiH su brojne, geografski položaj i mogućnost razvoja brojnih grana privrede od energetike, do turizma , daje poduzetnicima veliku prednost. Biznis i ekonomija su pojmovi koji integrišu sve sisteme, zato osluškujemo vaše potrebe i pozivamo vas na saradnju i zajedničko stvarenje. Vladu FBIH nemojte cijeniti po onome što obećamo, nego po onome što uradimo", rekao je Nikšić.

Putem video linka prisutnima se obratio i Olivér Várhelyi, Komesar EU za susjedstvo i proširenje koji je istakao posvećenost EU ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana. 

"EU je pripremila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji ima za cilj prikupiti 30 milijardi eura. Da bi se plan implementirao, EU se oslanja na Investicioni okvir za Zapadni Balkan, a koji je vodeća regionalna investicijska platforma. Jedna od novosti ove platforme je Garantni fond za Zapadni Balkan koji će se početi razvijati u ovoj godini i od kojeg se očekuje da skupi 20 milijardi eura iz privatnih i javnih izvora", kazao je Várhelyi i dodao da investicije jesu ključne za privredni razvoj regiona, no zajedničko regionalno tržište je ključno za ekonomski razvoj i kreiranje radnih mjesta. 

Među ključnim govornicima na konferenciji su bili državni ministar vanjske trgovine UAE dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, kao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Oni su istakli važnost međunarodne saradnje, investicija i razvoja tržišta u regiji.

Državni ministar vanjske trgovine UAE, dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, istaknuo je važnost Sarajevo Business Foruma i Sarajevo Halal Faira za privredu kompletne regije, ali i cijelog svijeta. Tokom svog govora on je naglasio da je Bosna i Hercegovina ključna zemlja koja povezuje istok i zapad te ima mnogo mogućnosti za ulaganje u različite privredne sektore. Ministar je izrazio uvjerenje da mogu pružiti jedinstvenu platformu za suradnju i omogućiti pristup ključnim tržištima. Zahvalio je na pozivu i izrazio veselje zbog buduće suradnje i partnerstva sa svim prisutnima.

"Bosna i Hercegovina je za nas izuzetno važna zemlja jer je most između istoka i zapada te ima brojne privredne grane u koje se može investirati. Vjerujemo da možemo ponuditi jedinstvenu platformu za zajedničku suradnju i omogućiti pristup ključnim tržištima. Hvala vam na pozivu i radujem se saradnji i partnerstvu sa svakim od vas", kazao je dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, državni ministar vanjske trgovine UAE.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je kazao da regionalna i međunarodna suradnja imaju neprocjenjivu ulogu u ostvarivanju bh. ciljeva.

"Zahvaljujem se svima što ste danas tu zbog nama važne činjenice, a to je da našu zemlju činimo mostom između istoka i zapada i da je u konačnici vidimo i kao članicu EU. Najvažnije nam je da zapad razumije naše prioritete, ali i našu bliskost i emociju sa istokom. Stoga za nas regionalna i međunarodna suradnja imaju neprocjenjivu vrijednost. Smatramo da su naši poduzetnici katalizatori razvoja i jačanje privrede", kazao je Konaković i naglasio da je Sarajevo Business Forum prilika da izgradimo mostove između naših zemalja i projekata.

Specijalno obraćanje strateškog partnera SBF imao je ministar ekonomije Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović. On je istakao važnost suradnje između državnih institucija i poslovnih lidera, te naglasio da je Forum prilika da se predstavi potencijal Kantona Sarajevo za investicije i privlačenje stranih ulaganja.

"Sarajevo Business Forum etablirao se u regionalnoj i svjetskoj poslovnoj zajednici kao najveći i najvažniji poslovno - investicioni forum u Jugoistočnoj Europi. Svi smo tu jer znamo da su Sarajevo i Bosna i Hercegovina ključna tačka Balkana i privlačna destinacija za investicije u mnogim granama", kazao je Mijatović i dodao da Sarajevo ima sve neophodne predispozicije za ekonomski rast i razvoj. 

"Ovaj grad posjeduje sjajan strateški i geografski položaj, obiluje prirodnim bogatstvima, dugu tradiciju u prerađivačkoj, prehrambenoj i namjenskoj industriji i  talentiranu, educiranu i motiviranu radnu snagu", rekao je Mijatović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti