ZAVRŠEN SARAJEVO HALAL FAIR 2023

Bosna i Hercegovina igra važnu ulogu u globalnom halal tržištu

19.05.2023. 12:51 / Izvor: Akta.ba
halal fair

Sarajevo Halal Fair 2023 ostvario je svoju svrhu, pružajući platformu za razmjenu znanja, poslovnih prilika i promociju halal industrije.

Završen je 3. Sarajevo Halal Fair. Ovaj ugledni međunarodni sajam, koji se održavao od 17. do 19. maja 2023. godine u Sarajevu, potvrdio je da je jedan od najznačajnijih događaja u halal industriji koji okuplja ugledne stručnjake, proizvođače, trgovce, investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta.

Sarajevo Halal Fair i ove godine je pokazao svijetu da se halal industrija razvija u Bosni i Hercegovini, ističući našu zemlju kao jednu od važnih halal destinacija. Ovaj događaj je pružio idealnu platformu za promociju domaćih halal proizvoda i usluga, ali i za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i saradnji.

Tokom sajma, posjetitelji su imali priliku prisustvovati brojnim predavanjima, promocijama knjiga i panel diskusijama sa stručnjacima iz halal industrije. Renomirani gosti su podijelili vrijedne informacije o trendovima i praksama u ovoj industriji, pružajući posjetiteljima uvid u njen razvoj i potencijal.

Izložbeni prostor je predstavio brojne ugledne proizvođače halal proizvoda i usluga iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta. Posjetitelji su imali priliku vidjeti raznovrsne halal proizvode i usluge iz različitih sektora, uključujući prehrambenu industriju, turizam, finansijske usluge i mnoge druge.

U sklopu sajma održane su tri promocije knjiga. Predstavljena je knjiga “Status drugog u islamu”, autora mr. Asmira Salihovića, zatim  “Kratki ramazanski vodič o prehrani'' autora prof. dr. Midhat Jašića, dr. Senad Ćemana i dr. Damira Alihodžića, kao knjige “Halal kvaliteta i standardizacija” grupe devetnaest autora koji su stručnjaci u različitim disciplinama, dok su urednici knjige prof. dr. Midhat Jašić i dr. Damir Alihodžić.

Tokom Sarajevo Halal Fair održane su i tri panel diskusije:

Panel pod nazivom "Perspektive rasta svjetske halal ekonomije" privukao je veliku pažnju učesnika. Fokus panela bio je na rastućoj muslimanskoj populaciji širom svijeta i njenom značajnom doprinosu rastu tržišta halal hrane. Prognozira se da će veličina tržišta halal hrane dostići iznos od 2.583,18 milijardi dolara do 2027. godine, uz impresivan godišnji rast od 14,5%.

Panel je moderirao Dr. Ahmet M. Kadioglu sa OSTIM Tehničkog Univerziteta, a gosti panelisti su bili eminentni stručnjaci iz različitih zemalja svijeta. Panelisti su podijelili svoje dobre prakse, projekte i iskustva o rastu halal industrije u svojim zemljama, te su naglasili važnost zajedničke suradnje u cilju daljnjeg razvoja ovog sektora.

Prof. Dr. Suad Bećirović, rektor Univerziteta u Novom Pazaru, Mr. Waleed Jahangir, stručni konsultant za muslimanska tržišta i muslimanske potrošače iz Britanske Islamske Trgovinske Asocijacije, Fathi Al-Amin Al-Turki, predsjednik Upravnog odbora Trgovačke Komore Misrata, Nežla Adilagić, projekt menadžer EU4AGRI Projekta UNDP BiH, Eng. Abdel Halim Abdin iz Jordanske Privredne Komore i Asst. prof. Dr. Haider M. Mekkiyah, predsjednik Nacionalne Investicijske Komisije Vlade Republike Irak, bili su stručnjaci koji su svojim prisustvom obogatili panel i pružili važne uvide o razvoju halal industrije.

Panel je naglasio važnost daljnjeg istraživanja, inovacija i promocije halal industrije kako bi se iskoristio njen potencijal za ekonomski rast i razvoj. Također je naglašena važnost međunarodne suradnje i razmjene znanja kako bi se stvorile povoljne poslovne prilike za halal industriju na globalnom nivou.

Panel "Perspektive rasta svjetske halal ekonomije" predstavljao je inspirativan i informativan forum koji je doprinio razumijevanju i promicanju halal industrije među poslovnim stručnjacima i investitorima prisutnim na Sarajevo Halal Fairu 2023.

 

Panel pod nazivom "Halal-Friendly turističke destinacije (u saradnji s USAID Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini)" pružio je jedinstvenu priliku za učenje o ubrzanom razvoju halal turizma i dijeljenje primjera dobre prakse u privlačenju halal-friendly turista. Panelisti, koji su bili lokalni, regionalni i međunarodni stručnjaci, naglasili su važnost halal certifikacije za proizvode, usluge i različita iskustva kako bi se postiglo bolje pozicioniranje i konkurentnost na tržištu.

Moderator panela bio je Feđa Begović, šef USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), koji je ugostio impresivan tim stručnjaka. Ivan Karanikić, vlasnik Balkans Luxury Concierge j.d.o.o., dr. sci. Abdulgafar Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajeva, Vildana Džafić, šefica Odjela Agencije za halal kvalitetu certifikacije Bosne i Hercegovine, Soumaya T. Hamdi, osnivačica i izvršna direktorica Halal Travel Guide, Nađa Lutvikadić-Fočo, šefica Odjela za promociju komunikacija BH Telecoma i Emina Nizić, koordinatorica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, bili su stručnjaci koji su zajedno podijelili svoje znanje i iskustvo.

Panel je istakao važnost halal certifikacije kao ključnog faktora za privlačenje halal-friendly turista i stvaranje povoljne turističke ponude. Panelisti su raspravljali o raznim aspektima halal-friendly turizma, uključujući ishranu, smještaj, atrakcije, zabavu i usluge. Također su istakli važnost edukacije, saradnje i promocije kako bi se razvile autentične halal-friendly destinacije koje će privući sve veći broj turista iz ove ciljne grupe.

Panel "Halal-Friendly turističke destinacije" pružio je dragocjene uvide i smjernice za turističku industriju Bosne i Hercegovine u vezi s razvojem halal turizma. Ova inicijativa, koja je podržana od strane USAID Projekta razvoja održivog turizma, otvara nove mogućnosti za razvoj turizma u zemlji i jačanje njenog položaja kao halal-friendly destinacije.

 

U završnom panelu pod nazivom "Izazovi klimatski osviještene proizvodnje hrane / Sigurnost hrane za sljedeće generacije", raspravljalo se o utjecaju klimatskih promjena na proizvodnju hrane i sigurnost hrane koju konzumiramo danas i u budućnosti. Panel je naglasio da halal predstavlja preventivan pristup za zdraviji način života i ishrane. Nestle, jedan od vodećih svjetskih proizvođača hrane, predstavio je svoj angažman u proširenju halal asortimana kroz halal certifikaciju u protekle tri godine. Domaći proizvođač halal proizvoda, kompanija AS Holding, istakla je da trendovi u proizvodnji hrane trebaju težiti masovnoj proizvodnji funkcionalne hrane.

Moderator panela bio je prof. dr. Enver Karahmet, profesor na Univerzitetu u Sarajevu, Agronomsko-prehrambenom fakultetu, koji je ugostio predstavnike vodećih domaćih i svjetskih proizvođača halal proizvoda, kao i halal stručnjake. dr. Aldin Dugonjić, direktor Centra za halal certifikaciju kvalitete u Hrvatskoj, dr. Amela Semić, potpredsjednica za poslovnu kvalitetu i održivi razvoj u AS Holdingu, Aleksandra Vučković, projekt menadžer kvalitete u Nestle Adriatic S, i dr. sc. Fahir Bečić, dekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i redovni profesor farmakologije, bili su panelisti koji su podijelili svoje stručno znanje i iskustvo.

Panel je naglasio važnost razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju hrane i potrebu za održivim pristupima u proizvodnji hrane. Također je istaknuto da halal industrija može igrati ključnu ulogu u promicanju zdrave i sigurne hrane za sadašnje i buduće generacije. Diskusije su se usredotočile na inovacije u proizvodnji hrane, tehnološke napretke, certifikaciju kvalitete i ulogu akademskih institucija i industrije u ovom kontekstu. Završni panel "Izazovi klimatski osviještene proizvodnje hrane / Sigurnost hrane za sljedeće generacije" pružio je dragocjene uvide u povezanost između klimatskih promjena, proizvodnje hrane i halal industrije.

 

Završetak Sarajevo Halal Faira obilježen je dodjelom priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dobilo je specijalno priznanje za podršku halal industriji, dok je Turistička zajednica Kantona Sarajevo nagrađena za promociju Sarajeva kao halal-friendly destinacije. Posebna nagrada za podršku i promociju turizma u Bosni i Hercegovini pripala je Turkish Airlines-u.

Posebna nagrada za podršku međunarodnoj halal industriji dodijeljena je Indonezijskom centru za promicanje trgovine, a posebna nagrada za promicanje i afirmaciju halala u Velikoj Britaniji uručena je Waleedu Jahangiru.

Tokom protekla tri dana, Sarajevo Halal Fair je privukao hiljade posjetitelja i veliki broj izlagača iz cijelog svijeta, što svjedoči o velikom interesu i važnosti ovog događaja. Prisustvo više od 200 akreditiranih domaćih i međunarodnih novinara dodatno je doprinijelo promociji i prepoznatljivosti sajma.

Sarajevo Halal Fair 2023 je ostvario svoju svrhu, pružajući platformu za razmjenu znanja, poslovnih prilika i promociju halal industrije. Ovaj događaj je potvrdio da Bosna i Hercegovina igra važnu ulogu u globalnom halal tržištu, te da je spremna za dalji razvoj i unapređenje ove perspektivne industrije.

Sajam su organizovali BBI banka u suradnji sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete u BiH Islamske zajednice i pod pokroviteljstvom Islamske zajednice u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti