Informativan i edukativan

Okončan "Turistički forum 2023" u Tuzli, predstavljene brojne ideje i inicijative

25.05.2023. 07:48 / Izvor: Akta.ba
turizam

Panel diskusijom o temi "Upoznavanje sa benefitima odluke o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperateri u okviru CEFTA sporazuma".

Panel diskusijom o temi "Upoznavanje sa benefitima odluke o olakšavanju trgovine uslugama koje pružaju turističke agencije i turoperateri u okviru CEFTA sporazuma", okončan je dvodnevni "Turistički forum 2023' koji je organiziran u Tuzli.

Moderator panela je bio Mirsad Mešić, vlasnik PA MY Travel agencije iz Gradačca, a panelisti Edin Hasić, direktor putničke agencije "Trans Turist" Tuzla, dr. Andrej Mićović, vanredni profesor na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji i Indira Ibričić, direktorica Direkcije za turizam Kantona Sarajevo.

"Postoje uslovi i kriteriji koje trebaju zadovoljiti putničke agencije, počev od tehničkih uslova, kadrova, pa do licence. Smatram da bi trebalo doći do liberizacije postupka licenciranja", kazao je profesor Mićović. 

Edin Hasić je istakao problematiku vezanu za zakonsku legislativu u BiH. U Tuzlanskom kantonu putničke agencije su licencirane, ali, kako je naveo, u Zeničko-dobojskom kantonu nisu. 

"I, dakle, organizujete putovanje Tuzla - Bihać, a prolazite kroz područja s različitim zakonima. Smatram da se zakonska legislativa u BiH treba uskladiti s Evropskom unijom", kazao je Hasić. 

Na kraju je Indira Ibričić istakla kako iste probleme imaju i u Kantonu Sarajevo, te da postoje licencirane putničke agencije i nelicencirani pojedinci ili agencije koji preko društvenih mreža najavljuju i realizuju putovanja. 

"Moramo približiti zakonsku legislativu između kantona i entiteta. Mi na državnom nivou nemamo Ministarstvo turizma, ali u zakonskom pogledu moramo se približiti standardima EU", rekla je Ibričić. 

Zaključak panelista je da putničke agencije u regionu sarađuju, ali da im problem pravi nelojalna konkurencija i različiti zakonski akti. 

Na kraju je "Turistički forum 2023" godine ocijenjen više nego uspješan, informativan i edukativan. Posebno što je turizam važna privredna grana, a zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja organizovan je forum s kojeg su, kako je rečeno, učesnici ponijeli pregršt ideja, inicijativa i iskustava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti