Historijski uspjeh

Nakon tri godine borbe odlučeno: Na Neretvici se neće graditi male hidroelektrane

29.05.2023. 12:31 / Izvor: Akta.ba
hidroelektrane

Stigla je i zvanična potvrda od strane JP Elektroprivrede BiH da je Ugovor o koncesiji za zgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice raskinut.

Stigla je i zvanična potvrda od strane JP Elektroprivrede BiH da je Ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice od 23. 2. 2009. godine raskinut, čime su obustavljene sve aktivnosti na izgradnji MHE na Neretvici od strane JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo.

“Ostvarili smo konačnu i zasluženu pobjedu za rijeku Neretvicu! Nakon 3 godine intenzivne borbe Neretvicu smo konačno odbranili od uništenja malim hidroelektranama. Na današnji dan smo dobili zvaničnu potvrdu od strane JP Elektroprivrede BiH da je Ugovor o koncesiji za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice od 23. 2. 2009. godine raskinut, čime su obustavljene sve aktivnosti na izgradnji MHE na Neretvici od strane JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo. Konačno možemo da slavimo bez straha da će se sve poništene dozvole ponovo izdati”, navode iz Aarhus centra u BiH.

“Ovaj veliki, historijski uspjeh u jednoj od ključnih borbi koje su rezultirale zabranom izgradnje novih mHE na cijeloj teritoriji entiteta FBiH prisvajat će mnogi, ali narod doline Neretvice je onaj kojem pripadaju najveće zasluge. Ni upravni odbori ni politika, već jedino i isključivo građani koji su Neretvicu, časno, bez ikakvog interesa, branili tijelima stajući ispred teških mašina konzorcija Amitea d.o.o. Mostar i GPI d.o.o. Konjic. Narod doline Neretvice zahvaljuje svima koji su dali doprinos ovoj borbi, ma koliki on bio, uz poruku da ostajemo budni i na stalnom oprezu. Čvrsto se odupirući različitim pritiscima koj su dolazili i iznutra i izvana, od našeg plemenitog cilja ni u jednom trenutku nismo odstupili niti milimetra”, navode iz UG Pusti me da tečem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti