Potpisani Ugovori

Za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za BiH izdvojeno 850.000 KM

31.05.2023. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Magoda

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu.

Sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i sporta u ukupnom iznosu od 850.000 KM dodijeljena su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Kinoteci Bosne i Hercegovine, te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH.

Obraćajući se potpisnicima ugovora, ministar Magoda je kazao da zna koliko su ova sredstva neophodna za djelovanje njihovih ustanova, kao i da će učiniti sve u domenu resora da se ustanove kulture od značaja za BiH ne javljaju na javne pozive.

"Naš plan je da se u budžet za 2024. godinu uvrste ustanove od značaja i da imaju svoja grant sredstva. Iskreno se nadam i uvjeren sam da će i Ministarstvo kulture i sporta na federalnom nivou prepoznati značaj ustanova kulture“, kazao je ministar Magoda.

Iskazao je i spremnost na apsolutnu podršku u narednom periodu svim ustanovama kulture. U tom kontekstu pomenuo je Staretegiju razvoja kulture KS do 2027. godine, koja definira javne politike, pravce, ciljeve i resurse razvoja sektora kulture, te najavio kako je naredni korak zakon o kulturi.

"Trajno rješavanje statusa ustanova kulture od značaja, kao i proširenje njihove liste bit će prioritet Ministarstva u narednom periodu", dodao je ministar Magoda.

Direktori i predstavnici ustanova upoznali su ministra sa postojećim problemima s kojima se ove ustanove suočavaju i iskazali zadovoljstvo dodijeljenim grantom, kojim će, kako kažu, premostiti osnovne potrebe za rad svojih ustanova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti