Nabavka plina

Bečarević: Energoinvest traži rast cijena plina u Sarajevu, ne pristajemo na to

01.06.2023. 11:43 / Izvor: Akta.ba
plin

Snabdijevanje plinom od 5. do 12. juna bit će iz srbijanskog podzemnog skladišta Banatski dvor te time neće doći u pitanje snabdijevanje ovim energentom.

Resorni ministar u Kantonu Sarajevo Almir Bečarević (SBiH) je izjavio da kantonalna vlast neće podržati traženo prebacivanje razlike u cijeni za nabavku plina na krajnje potrošače.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je od preduzeća Sarajevogas obaviješteno da će plinovod Turski tok, kojim se snabdijeva Bosna i Hercegovina, od 5. do 12. juna biti zatvoren zbog redovnog održavanja ovog plinovoda.

Ovo je, kako su istakli, prvi termin u kojem će Turski tok biti zatvoren te da je do kraja godine planirano još jedno njegovo zatvaranje, i to zbog redovnog održavanja.

Snabdijevanje plinom od 5. do 12. juna bit će iz srbijanskog podzemnog skladišta Banatski dvor te time neće doći u pitanje snabdijevanje ovim energentom.

Tokom snabdijevanja iz navedenog podzemnog skladišta, snabdjevač plinom, kompanija Energoinvest, kako su ukazali, zatražila je potpisivanje aneksa na ugovor o snabdijevanju Kantona Sarajevo plinom, a kojim traži da se za ovaj period formira nova cijena plina, što znači rast redovne cijene u drugom kvartalu za devet posto.

Iz resornog ministarstva su poručili da neće podržati bilo kakvo prebacivanje razlike u cijeni na osnovu ove nabavke na krajnje potrošače iz razloga što, kako su konstatovali, snabdjevač ima toliku razliku u cijeni - između nabavne i prodajne cijene da može bez ikakvih problema izmiriti obaveze prema ruskoj kompaniji Gazprom ako na taj zahtjev pristanu.

"Molim sve učesnike u gasnom sektoru da dobro pročitaju član 2. dopune uredbe. Tačno je da je u pitanju remont, ali je isto tako tačno je da je isporučilac plina u ovom slučaju isti, a to je Gazprom, te da se ne nabavljaju interventne količine, već Gazprom samo mijenja izvor iz kojeg isporučuje plin, a to je Banatski dvor za Turski tok", ukazao je Bečarević.

Sarajevogas sa ciljem redovnog snabdijevanja potrošača u Kantonu Sarajevo ima opciju da, kako su istakli, potpiše predloženi aneks ako smatra da su ispunjeni uslovi iz dopune uredbe o regulaciji i organizaciji gasne privrede, ali to ni na koji način ne bi trebali osjetiti krajnji korisnici jer prelazak na Turski tok ima svoja ograničenja i sada ih vidimo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti