Obilne kišne padavine

Najveća materijalna šteta usljed nevremena u Teočaku i Sapni

12.06.2023. 12:32 / Izvor: Fena
SAPNA

Protekli vikend bio je izuzetno težak za stanovnike Tuzlanskog kantona zbog obilnih kišnih padavina koje su prouzrokovale formiranje bujičnih potoka.

Protekli vikend bio je izuzetno težak za stanovnike Tuzlanskog kantona zbog obilnih kišnih padavina koje su prouzrokovale formiranje bujičnih potoka. 

Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzlanskog kantona zaprimio je prijave o poplavama, plavljenjima stambenih i poslovnih objekata, uništavanju putne infrastrukture, poljoprivrednih usijeva…

Najteža situacija bila je u općinama Sapna i Teočak. U Sapni je došlo do plavljena 15-ak stambenih objekata, a u prekidu je bila putna komunikacija Kalesija – Sapna, te alternativni put preko Međeđe. Ekipe putne operative su u međuvremenu deblokirale putne pravce, ali se vozačima savjetuje oprezna vožnja zbog nanosa šljunka i drveća po kolovozu.

U općini Teočak najteže je bilo u mjesnim zajednicama Sniježnica i Ogorelica, a poplava je ušla u prostorije Osnovne škole Teočak u centru općine. Štete su ogromne, a stanovnike najviše brinu najave novih kišnih padavina.

Na području Gračanice došlo je do plavljenja regionalne ceste Gračanica – Srnicem, a Varoški potok je usljed izlijevanja pričinio velike materijalne štete.

U Tuzli je prijavljeno plavljenje dvorišta i pomoćnih objekata u naseljima Solina i Breške, kao i lokalnih puteva u Solini, Breška, a i Donjoj Grabovici.

Na području općine Živinice poplavljeni su objekti u naselju Suha i to apoteka i tržni centar te dva stambena objekta.

Usljed obilnih padavina pokrenula su se i klizišta u Gračanici na lokalitetu Bijela i Tuzli u ulici Armije R BiH. U Gradačcu su prijavljeni odroni na saobraćajnicama u naselju Zelina Srednja i Jelovče selo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti