Sezonu dočekuju u novom ruhu

Četveročlana porodica za sedam dana u Neumu će potrošiti oko 2.738 KM

14.06.2023. 08:14 / Izvor: N1
Neum

Nadaju se standardno dobroj sezoni, ali nešto dužoj od uobičajene.

Uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, čestim poslijepodnevnim pljuskovima, predsezona u Neumu ispunila je očekivanja turističkih radnika koji spremno čekaju službeno otvaranje glavnog dijela sezone koja počinje ovog vikenda. Nadaju se standardno dobroj sezoni, ali nešto dužoj od uobičajene.

I bez sunčevih zraka, gosti u Neumu, koriste posljednje dane bez velike gužve za kupanje u moru, čija temperatura iznosi ugodna 23 stepena.

“Iz Sarajeva sam, dođem ovdje svake godine da se malo opustim. Lijepo je vrijeme, malo bude i kiše ali dobro je, ne kvari nam raspoloženje, bude po 15 minuta, ali većinom je sunce. Voda je predobra”, kaže nam Muhamed iz Sarajeva.

Smještaj poskupio za 10-15 posto

Najzastupljeniji na plaži su trenutno bh. gosti, no ne manjka ni turista iz drugih zemalja, kao što su Njemačka, Poljska i Češka.

“Šesti i deveti su moji mjeseci za more, a sedmi i osmi više za planinu”, govori Mevlida iz Sarajeva.

Ljiljani iz Njemačke je prvi dan u Neumu.

“Moramo da vidimo tek kako je ovdje, ali vrijeme neće biti dobro nažalost”, kaže ona.

Pojedini hoteli sezonu dočekuju u novom ruhu, veliki broj njih već su popunjeni, a i u privatnom smještaju sve je manje slobodnih kreveta.

“Šesti mjesec je odlično popunjen, sedmi i osmi mjesec booking nije nikad brže i bolje ulazio. Deveti i deseti su standardno dobro popunjeni, tako da mi uistinu nemamo problema sa bookingom i očekujemo rekordnu sezonu”, navodi Davor Krešić, iz Udruženja hotelijera Neum .

U odnosu na prošlu sezonu, cijene smještaja poskupile su za 10 do 15 posto, kao i cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima.

“Neka mala poskupljenja morala su se dogoditi, obzirom da su poskupili ulazi robe kao i energenata pa i rada i svega skupa, ali to ne iskače iz okvira koji su uobičajeni u društvu i u drugim segmentima“, rekao je Stanko Raič, ugostitelj.

Cijene su u svakom slučaju kažu, mnogo prihvatljivije od onih u okruženju.

Za četveročlanu porodicu u hotelskom smještaju sa punim pansionom dnevno je potrebno oko 400 KM, Neum je od Dubrovnika jeftiniji tri, a od Makarske rivijere dva puta, kažu turistički radnici.

Administrativni problemi oko Šengena

A ukoliko odluče na moru boraviti sedam dana, četveročlana porodica potrošit će oko 2738 KM, odnosno više od dvije prosječne bh. plaće Dnevno, u špici sezone u Neumu boravi oko 20 hiljada ljudi, a zbog sve većeg broja gostiju, izražen je problemom nedostatka plažnog prostora, zbog čega se uveliko planira proširenje plaže.

“Ove godine radili smo na infrastrukturi onoj standardnoj koju radimo, uređenje plažnih prostora. Nismo uspjeli uraditi studiju proširenja plažnih kapaciteta, to smo ostavili za iduću godinu, jedan projekat koji će biti velik finansijski, a koji će se raditi godinama”, naveo je Dragan Jurković, gradonačelnik Neuma.

Osim problema s kapacitetom na plaži, turistički radnici ukazuju na administrativne probleme koji su se pojavili nakon ulaska Hrvatske u Šengen.

“Od ove godine uvedena je naplata PDV-a na kilometre za prevoznike autobusa, no dva granična prelaza Klek i Zaton Doli u Neumu jedini u zemlji nemaju sistem naplate, zbog čega prevoznici nemaju mogućnost ulaza i izlaza na tim prelazima”, rekao je Davor Krešić, iz Udruženja hotelijera.

O ovim i sličnim problemima jučer je predsjednik HDZ-a razgovarao sa ministrima iz hrvatske vlade. Uspješna sezona u Neumu u interesu je, poručili su ne samo građana BiH, nego i u interesu Hrvatske , pa je stoga zadaća svih prelazak preko granica pojednostaviti, ubrzati i učiniti što efektivnijim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti