Halilagić i Hrnjić o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu

20.06.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
poljoprivreda

Potreba industrije za obnovljivom energijom ne može se zanemariti i, prema riječima premijera Halilagića, iako je veliki pritisak ka Ministarstvu poljoprivrede ipak se radi o široj priči u koju treba da se uključe i ostala ministarstva.

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u kontekstu izgradnje solarnih elektrana na poljoprivrednom zemljištu, donošenje Federalnog zakona o šumama te ulaganje više sredstava za posljedice poplava bile su teme o kojima je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić razgovarao sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem. Bila je to prilika i da ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović i ministrica za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Anela Ajšić sa saradnicima predstave aktuelne teme i prioritete sa kantonalnog nivoa.

Potreba industrije za obnovljivom energijom ne može se zanemariti i, prema riječima premijera Halilagića, iako je veliki pritisak ka Ministarstvu poljoprivrede ipak se radi o široj priči u koju treba da se uključe i ostala ministarstva.

"Složili smo se da je ovo način kako treba stvari da funkcionišu. Razgovarali smo na temu inicijativa koje mi imamo na području TK a koje se tiču instalacije solarnih elektrana na području TK na poljoprivrednom zemljištu, gdje imamo propise koji ne dozvoljavaju instalaciju tih elektrana i tražimo način kako da to riješimo. Složili smo se da je to pitanje i interes cijele Federacije BiH. Iz toga razloga ćemo biti inicijatori da se svi kantoni uključe u tu problematiku i da zajednički i što je moguće prije idemo prema iznalaženju rješenja", kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Zajednički prioritet, složili su se učesnici sastanka, je zaštita poljoprivrednog zemljišta pri čemu treba pronaći kompromis između investitora koji su zainteresovani za izgradnju solarnih panela i očuvanja poljoprivrede.

"Ovo je posjeta TK u dobroj namjeri da zajedno pokušamo kreirati rješenja koja će pomoći građanima TK“, kazao je federalni ministar Hrnjić napomenuvši: “ovo je industrijski kraj i mi moramo učiniti sve da zaštitimo i poljoprivredu, napravimo poljoprivrednu proizvodnju ali evo razgovarali smo i o energetskim projektima koji su jako bitni za razvoj cijele tuzlanske regije. Sve smo postavili na sto", rekao je ministar Hrnjić napomenuvši da je danas dogovoreno da će zajedno braniti prijedloge za koje smatraju da su u interesu FBiH.

Na sastanku je razgovarano i o nepostojanju federalnog zakona o šumama. Kantonalni zakon o šumama postoji i prema mišljenju ministra Ahmetovića iako je ograničavajući bolji je od nikakvog.

"Vjerujem da je ovo ispravan put kako počinjemo rješavati probleme koji su se sve ove godine gomilali u oblastima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", kazao je premijer Halilagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti