KONKURENTNA INDUSTRIJA

Dragan Crnjanski: Alumil drži poziciju jednog od lidera aluminijumskih sistema

20.06.2023. 11:44 / Izvor: Akta.ba
dragan crnjanski

Dragan Crnjanski, generalni menadžer kompanije Alumil u Bosni i Hercegovini, za Aktu je govorio o viziji za budućnost, izazovima s kojima se kompanija suočava.

Više od 30 godina kompanija Alumil gradi savršenstvo, s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života ljudi, poboljšavajući performanse prostora u kojem borave vrhunskom kvalitetom, tehnologijom i estetikom. Dragan Crnjanski, generalni menadžer kompanije Alumil u Bosni i Hercegovini, za Aktu je govorio o viziji za budućnost, izazovima s kojima se kompanija suočava, kao i o tehnološkim inovacijama i održivosti.

Kako se Alumil prilagođava stalnim promjenama u građevinskoj industriji i koji su najvažniji trendovi na koje ste fokusirani?

- U današnjem dinamičnom svijetu, promjene se događaju brzinom svjetlosti, a s njima dolaze i novi zahtjevi koji se postavljaju pred nas svakodnevno. Kada je riječ o modernim zgradama, dizajniranje i izgradnja aluminijskih sistema zahtijeva visoke standarde kako bi se zadovoljile sve potrebe i očekivanja. Fokusirajući se uvijek na specifikacije i zahtjeve najnaprednijih svjetskih tržišta, Alumil je stvorio asortiman proizvoda koji uključuje inovativne proizvode koji savršeno odgovaraju modernim potrebama gradnje.

Alumil je jedan od lidera na tržištu proizvodnje arhitektonskih aluminijskih profila u regionu. Koji je to faktor koji čini razliku u poređenju sa drugim dobavljačima na tržištu?

- Ono što nas ističe u odnosu na druge dobavljače na tržištu je naša sposobnost da pružamo napredne proizvode koji su usklađeni s zahtjevima tržišta i nadmašuju očekivanja naših kupaca.

Kada spominjem potrebe naših kupaca, one su vrlo raznovrsne, a upravo je takav i naš portfolio proizvoda. Svaki od naših proizvoda dizajniran je sa jednom mišlju: „Kako ponuditi najbolje moguće rješenje i povećati vrijednost za naše klijente“. Koristeći najsavremeniju opremu i zahvaljujući našem naprednom centru za testiranje, predvodimo tehnološki razvoj u našoj industriji u regionu.  

Takođe, zahvaljujući proizvodnim pogonima koje imamo u Vlasenici, omogućavamo klijentima bržu isporuku aluminjumskih sistema. 

U portfoliju kompanije Alumil su proizvodi koji ispunjavaju zahtjeve visokih standarda energetske efikasnosti i održivosti. Koliko održivost doprinosi poslovanju vaše kompanije?

- Alumil Grupacija, kao multinacionalna kompanija s više od 3000  zaposlenih, uz prisustvo na pet kontinenata, 28 predstavništava, 12 fabrika u šest zemlja razvila je zelenu kulturu. Aktivno težimo obnovi ekosistema kroz svoje održive prakse i inicijative. Naša posvećenost zaštiti okoliša odražava se u svim aspektima našeg poslovanja. Pridržavamo se najviših standarda ekološke odgovornosti kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš i promovirali održivost.

Primjenjujemo inovativne tehnologije i procese koji minimiziraju našu potrošnju prirodnih resursa i smanjuju emisiju štetnih tvari. Aktivno ulažemo u istraživanje i razvoj ekološki prihvatljivih materijala i proizvoda koji pružaju energetsku učinkovitost i smanjuju potrošnju energije. Nastojimo usvojiti najprikladnije proizvodne procese kako bismo smanjili utjecaj koji imamo na životnu sredinu. Značajno ulažemo u "zeleni" aluminij sa ciljem smanjenja energetskog otiska.

Osim toga, zaposlenici kompanije podržavaju strategiju kompanije Alumil o pitanjima zaštite okoliša, a 2020. godine formiran je volonterski tim zaposlenika Alumil Green Ambassadors, koji poduzima inicijative u cilju usvajanja održivih praksi i zaštite prirodnih bogatstava.

Koje su najvažnije inovacije koje je Alumil uveo na tržište i kako one doprinose modernizaciji građevinskog sektora?

- Alumil proizvodi visokokvalitetne aluminijske sisteme koje je dizajnirao i razvio inovativni Odsijek za istraživanje i razvoj Alumil kompanije, a potom su testirali i ovjerili međunarodno ovlaštena certifikaciona tijela i laboratorije, IFT Rosenheim (Njemačka), AAMA (SAD), Istituto Jordano (Italija), CSTB (Francuska), ATG (Belgija), EXOVA (Velika Britanija) su samo od instituta koji su radili testiranja i ovjeru. Istraživanje i razvoj dio je našeg DNK. Alumil moderniziraje građevinski sektor tako što pruža energetski efikasne i održive opcije za aluminijske sisteme za prozore, fasade i ostale građevinske elemente. Time se unaprijeđuje udobnost, smanjuje potrošnja energije i utjecaj na okoliš, te se promovira održivost u građevinskoj industriji. Naši iskusni i posebno osposobljeni inženjeri razvijaju nove sisteme i kontinuirano nadograđuju tehnička rješenja. Nedavno smo razvili jedan od najsofisticiranijih hi-tech prilagođenih aluminijskih sistema za prozore za kompaniju Google Inc. u New Yorku. 

alumil izložbeni salon

Kakve inovacije i novi projekti su u planu za Alumil u narednom periodu?

- Alumil je uvijek fokusiran na inovacije i napredak. Konstantno ulažemo u istraživanje i razvoj novih materijala i tehnologija kako bismo unaprijedili performanse naših proizvoda. 

U Sarajevu je svečano otvoren izložbeni salon kompanije. Šta otvaranje salona znači za kompaniju i kupce?

- Izložbeni salon rezultat je naše težnje da na jednom mjestu kupcima uživo, u stvarnim dimenzijama, predstavimo više od 30 novih, inovativnih i jedinstvenih sistemskih rješenja, koje odlikuju visoki kvalitet, vrhunske toplotne karakteristike, visoka zvučna izolacija i izuzetna trajnost.

Salon zauzima prostor od 300m2, a u njemu posjetitelji mogu vidjeti višestruke mogućnosti aluminijskih sistema i njihovu arhitektonsku primjenu na različitim objektima. Svi uzorci se mogu dodirnuti ili testirati, dok je specijalizirani konsultant u salonu uvijek na raspolaganju kako bi odgovorio na sva pitanja posjetitelja. Koncept izložbenog salona ne samo da je unaprijedio i olakšao poslovanje sa klijentima već je postao jedan od ključnih segmenta našeg svakodnevnog poslovanja.

Koje su najveće prepreke s kojima se suočavate u industriji aluminijumskih sistema?

- Industrija aluminijskih sistema je vrlo konkurentna, a mi se trudimo da održimo svoju poziciju jednog od lidera kroz inovacije, kvalitet i efikasnost. Također, globalne promjene u regulativi i zahtjevi za održivost nameću nove izazove s kojima moramo da se nosimo. Ipak, smatramo da su ove prepreke prilike za rast i unapređenje našeg poslovanja.

Kako Alumil podržava svoje klijente u ostvarivanju njihovih ciljeva u građevinskom sektoru i koje su najbolje prakse koje ste primijenili u tom smislu?

- Benefit koji pružamo kao kompanija našim klijentima je sposobnost da pružamo kontinuiranu stručnu tehničku podršku. To znači da naša saradnja ne završava  isporukom proizvoda, već da pratimo naše klijente kroz njihove projekte i da smo dostupni za sve upite. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti