Počela sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, obiman dnevni red

20.06.2023. 11:47 / Izvor: Akta.ba
SASTANAK

Tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori jedna je od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske koja je upravo počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori jedna je od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske koja je upravo počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na dnevnom redu je provedba Ugovora o evropskom partnerstvu, evropski programi prekogranične i regionalne suradnje te saradnja na području korištenja sredstava Evropske unije.

Također će raspravljati o saradnji na području diplomatskog usavršavanja, saradnji u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa te utjecaju projekta "Gornji horizonti" na sliv rijeke Neretve.

Na dnevnom redu je 14 tačaka iz oblasti infrastrukturnih projekata, među kojima su Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BIH) – Gunja (HRV), Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih  mostova preko rijeke Save (most Brčko – Gunja i most Orašje – Županja, Projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save i Sporazum između VMBiH i Vlade RH o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor  (HRV).

Ministri će se i informirati o Izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BiH/HRV (Gorica / Donji Vinjani), a razmatrat će i Inicijativu za zaključivanje sporazuma o suradnji na projektu gradnje brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – granica BIH/HRV.

Na dnevnom redu je projekt izgradnje plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", saradnja na području digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu rekonstrukcije ceste Posušje - Aržano, dionica Vir –  granični prijelaz Pazar Aržano, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko) te inicijativa za uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina -  Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina - Ploče.

Također će se raspravljati o inicijativi za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge, inicijativi za zaključivanje Sporazuma između VMBiH i RH o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac - Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina -Metković (Jug) na koridoru (Koridor 5c), kao i osiguravanju tehnološke interoperabilnosti između elektroničkih sustava naplate cestarine na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ministri će razmatrati teme u vezi upravljanja granicama, migracijama i civilnoj zaštiti, a posebno će se osvrnuti na saradnju na području migracija i azila te civilne zaštite.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti