Povezivanje mostova

UNDP-ov projekat MAKERS povezuje općine/opštine i gradove

20.06.2023. 15:25 / Izvor: Akta.ba
undp makers

Od marta 2020. godine, projekat MAKERS je realizovao aktivnosti sa ciljem poboljšanja socijalne kohezije u 20 partnerskih općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini.

Danas je u UN House-u u Sarajevu održana završna konferencija projekta "Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja - MAKERS", koji je implementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH uz podršku Porticus fondacije.

Od marta 2020. godine, projekat MAKERS je realizovao aktivnosti sa ciljem poboljšanja socijalne kohezije u 20 partnerskih općina/opština i gradova u Bosni i Hercegovini. Pružena je podrška i putem osnaživanja općinskih/opštinskih/gradskih mehanizama javnog učešća, a posebna pažnja je usmjerena na razvijanje aktivizma u zajednici i jačanje mladih lidera, te promociju zajedničkog djelovanja i ciljeva. Projekat je djelovao kroz tri komponente:

Rad sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS) kroz koji je uspostavljena lokalna dijaloška platforma (LDP) koja je na preko 70 sastanaka okupila više od 300 građana/ki, predstavnika/ca mladih, civilnog društva i sektora obrazovanja. 

Ostvareno je sedam međuopštinskih/međuopćinskih suradnji partnerskih JLS, kroz koje su omogućena razmjena dobrih praksi, iskustava i znanja u jednakim prioritetnim oblastima: 

- Brčko Distrikt - Općina Centar Sarajevo

- Općina Bugojno - Općina Centar Sarajevo

- Grad Doboj – Općina Doboj Istok

- Opština Istočno Novo Sarajevo - Općina Centar Sarajevo

- Opština Istočno Novo Sarajevo – Općina Novo Sarajevo

- Opština Istočno Novo Sarajevo – Općina Kiseljak

- Općina Trnovo FBiH – Opština Trnovo RS

Podrška organizacijama civilnog društva (OCD) u okviru koje je odobreno 18 projekata OCD u vrijednosti od 245.660,86 KM.

undp

Saradnja sa mladima koja je rezultirala jačanjem kapaciteta za preko 150 mladih osoba po pitanju lokalnog aktivizma, liderstva i crowdfundinga.

Selma Osmanagić-Agović, projektna menadžerica MAKERS projekta izjavila je: "MAKERS projekat je adresirao različite izazove s kojima su se partnerske jedinice lokalne samouprave suočavale, a sve kroz podsticanje učešća građana/ki u rješavanju lokalnih prioriteta u cilju poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici. Posebno je važno da su provedene inicijative koje su identifikovali građana/ke, mladi/e i predstavnici/e ranjivih skupina, što je dalo novu nadu i perspektivu učesnicima/cama lokalne dijaloške platforme, i šire lokalne zajednice."

Ova konferencija je bila prilika da se prezentuju ostvareni rezultati MAKERS projekta i osvrne na izazove u zajednici, čijem rješenju se doprinijelo kroz realizovane aktivnosti. Između ostaloga, kroz LDP realizovane su i tri inicijative predložene od strane građana/ki i mladih - Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju u Doboj Istok, website LDP-a Bugojno sa informativnim sadržajem o lokalnoj zajednici i klupa za majke dojilje na Vilsonovom šetalištu u Novom Sarajevu.

Rado Đurđević, stručni savjetnik u Odsjeku za strateško planiranje Grada Doboja izjavio je: "Projekat MAKERS bitno je uticao na jačanje društvene kohezije u lokalnoj zajednici. Kroz međuopštinsku saradnju ostvareni su izuzetni rezulati u unapređenju pružanja usluga i rješavanju potreba najranjivijih kategorija stanovništva. Poseban rezultat projekta je stvaranje mreže praktičara/ki za lokalni dijalog i njihova međusobna povezanost."

UNDP će nastaviti djelovati u polju socijalne inkluzije i društvene kohezije kroz osiguranje učešća građana/ki u procese odlučivanja, sa akcentom na ranjive skupine i mlade. Time se osigurava realizacija inicijativa, predloženih od strane građana/ki te direktno uticanje na poboljšanje usluga koje su prioritetne za lokalnu zajednicu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti