Zoran Puljić

Mladi moraju postati tehnološki zamajac razvoja BiH

21.06.2023. 10:22 / Izvor: Federalna.ba
mladi

Na početku razgovora istakao je da su mladi u vrlo teškoj situaciji i da su, kako kaže, zarobljeni unutar naših političkih zbivanja, nesigurnosti u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

Gost izdanja Rezimea bio je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, koja više od dvije decenije sa jasnim razvojem strategije potiče generacije mladih da jačaju moralnu snagu, kreiraju novu društvenu i ekonomsku vrijednost, teže stvaranju novih radnih mjesta u svojoj zemlji i postavljaju nove standarde ne samo u našoj zemlji, već i u regionu.

Na početku razgovora istakao je da su mladi u vrlo teškoj situaciji i da su, kako kaže, zarobljeni unutar naših političkih zbivanja, nesigurnosti u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

"Nekako vidimo da velika većina njih, možda 80 posto, planira svoju budućnost negdje vani, što je poražavajuće za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Puljić. Navodi da je strategija za ostanak mladih na državnom ili entitetskim nivoima kompleksna stvar jer se, ističe, prožima kroz zdravstvo, poduzetništvo, stambena pitanja, kvalitet radnih mjesta.  

"To je vrlo kompleksna strategija koja sama za sebe ne može postojati, nego je samo dio nje je ugrađen u sve druge strategije u BiH. Mladi ljudi neće ostati ukoliko imaju loše obrazovanje ili loše uređen zdravstveni sistem, a ukoliko imaju samo dobar posao. Mora postojati par elemenata koji se slažu", istakao je Puljić pa dodao:

"Naša strategija je bazirana na nekoj ekonomskoj strategiji koja se prožima sa strategijom izgradnje društvene kohezije na lokalnom nivou. I tu vidimo ogromnu podršku lokalnih načelnika i načelnica,  vidimo da mladi prepoznaju neke prilike, ali to je nedovoljno. Mi smo samo jedna mala fondacija koja djeluje u vrlo kompleksnom sistemu i trudimo se da dovedemo što više investitora u BiH, što više dobrih ideja i da mladi postanu tehnološki zamajac razvoja BiH".

Kaže da nije zadovoljan ulogom mladih u društvu.

"Imali smo puno situacija da smo bili spremni investirati u biznis, a onda roditelji kažu – hajde ti radi u opštini ili idi na fakultet. Postoji nedovoljno hrabrosti. Mladi i ne pokušavaju, a kod odu vani onda se bore. Kako nam tu energiju izvana vratiti ovdje?", rekao je Puljić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti