Akcija "Faktura"

Podignuta optužnica zbog malverzacija pri dobijanju poticaja

21.06.2023. 11:41 / Izvor: Agroklub
FUP

Foto: FUP (ilustracija)

Prije godinu dana, pripadnici Federalne uprave policije su u akciji "Faktura" uhapsili dvije osobe iz Tomislavgrada i jednu iz Kupresa.

Prije godinu dana, pripadnici Federalne uprave policije su u akciji "Faktura" uhapsili dvije osobe iz Tomislavgrada i jednu iz Kupresa, osumnjičene za malverzacije prilikom dobijanja poticaje za poljoprivredu. Ova trojka je, kako je tada saopćeno, oštetila federalni budžet za više od 128.000 KM.

Odmah nakon hapšenja, Sud u Livnu, je 9. juna 2022. godine, na prijedlog Tužilaštva Kantona 10, odredio jednomjesečni pritvor za J.B., I.B. i Ž.D. Pritvor im je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za postupak, odnosno utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, djela za koja se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

No, trojka ni mjesec nije zadržana u pritvoru. Osumnjičenom Ž.D. pritvor je ukinut pet dana kasnije, a ostaloj dvojici 27. juna.

"Kantonalno tužilaštvo je dana 12.06.2023. godine, protiv navedenih osumnjičenih podiglo optužnicu kojom im se stavlja na teret da su J.B. i I.B. počinili kazneno djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti u vez s krivičnim djelom krivotvorenje isprave, a Ž.D. krivotvorenje isprave", odgovorili su iz Tužilaštva Kantona 10 na upit Agrokluba.

Podsjetimo, dvojka iz Tomislavgrada je, prema sumnjama, u određenom vremenskom periodu uz zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagala lažne račune. Upravo je trećeosumnjičeni, za određene novčane iznose krajnjim korisnicima nabavljao krivotvorene fakture. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti