Skupština saglasna

Povećavaju se plate za 15 % policiji, državnim službenicima i namještenicima u ZDK

22.06.2023. 14:12 / Izvor: Fena
zdk

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svom današnjem zasjedanju po skraćenom postupku Zakon o izvršenju Budžeta ZDK-a za 2023. godinu, kao i nacrte zakona o javnim priredbama i zakona o mirnom okupljanju ZDK.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svom današnjem zasjedanju po skraćenom postupku Zakon o izvršenju Budžeta ZDK-a za 2023. godinu, kao i nacrte zakona o javnim priredbama i zakona o mirnom okupljanju ZDK.

Ovim izmjenama te njihovim usvajanjem na Skupštini ZDK, kazala je ministrica finansija ZDK Dženana Čišija, stekli su se “svi preduslovi za primjenu izmjenjenog Zakona o izvršenju Budžeta”.

"Najvažnija izmjena je u dijelu provođenja sporazuma o novom kolektivnom ugovoru i uvećanju plata od 15 posto kroz vrijednost boda, potpisanog sa Sindikatom Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK i Sindikatom državnih službenika i namještenika ZDK", kazala je ministrica Čišija.

Ona je najavila da će novi kolektivni ugovor za zaposlene u MUP-u ZDK te državne službenike i namještenike ZDK-a biti primjenjivan retroaktivno, počev od 1. juna ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanović napomenuo je kako su ovi zakoni o javnim priredbama te mirnom okupljanju obaveza proizašli iz svakodnevne potrebe i obaveze tog kantona na putu ispunjenja obaveza države Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Mi u ovom trenutku na snazi imamo Zakon o javnom okupljanju ZDK-a u kojem je sadržana materija i jednog i drugog današnjeg nacrta, koji su pred vama. Mi smo, u ranijem periodu, pristupili izradi Zakona o mirnom okupljanju ZDK, a njegov pripadak je i Zakon o javnim priredbama, bez kojeg bi došli u pravnu prazninu ukoliko bi Zakon o mirnom okupljanju ZDK stavili van snage", kazao je Sinanović.

On je istakao i kako će biti obaveza da se, a kako ne bi došli u pravnu prazninu, oba zakona usvoje i formi prijedloga. Napomenuo je kako su u izradi ovih dokumenata prihvatili “preko 80 posto sugestija Misije OSCE-a u BiH”, s čijim su predstavnicima nedavno imali sastanak te koji su se tom prilikom pozitivno izrazili o nacrtima ovih zakona.

Javna rasprava o pomenuta dva nacrta zakona bit će provedena u narednih 30 dana.

Zastupnici su usvojili Elaborat o opravdanosti promjene naziva Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici u Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka Univerziteta u Zenici, za koji je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Draženka Subašić istakla da se radi iz potrebe razvoja studijskih programa prirodnih nauka na UNZE-u.

"Drugi opravdani razlog promjene naziva fakulteta jeste želja fakulteta da sve svoje studijske programe inkorporira u naziv. Naime, svi naši studijski programi imaju prefiks inžinjerstvo i želimo da svi budu prepoznati u nazivu fakulteta.Treći ključan razlog ove promjene jeste, u stvari, želja fakulteta i UNZE-a da se razvija otvarajući nove studijske programe, a sve vezano za potrebe tržišta rada", kazao je dekan tog zeničkog fakulteta Farzet Bikić, koji je napomenuo kako je pomenuti elaborate jednoglasno usvojen od starne svih nadležnih tijela UNZE-a.   

Zastupnici su usvojili i Izvještaj o finansijskoj reviziji Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica za 2021. godinu, koji je uradio Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, zatim Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaštva Zenica za 2022. godinu, dok Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2022. godinu nije dobio potrebu većinu glasova zastupnika.

Zastupnički mandat u Skupštini ZDK danas je preuzeo zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) Samir Karahasanović iz Zavidovića, koji je mandat dobio zbog odlaska Rame Isaka na funkciju ministra unutrašnjih poslova FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti