Prikupljanje podataka

Putnici iz BiH ne trebaju strahovati od novih kontrola zbog Schengena

25.06.2023. 12:26 / Izvor: Večernji List
Aerodrom

Zrakoplovne kompanije, kako navode mediji, ubuduće bi trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle, informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima

Zrakoplovne kompanije, kako navode mediji, ubuduće bi trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle, informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima

Najava prema kojoj će Europska unija na određeni način pooštriti nadzor u zračnim lukama unutar schengenskog prostora neće se reflektirati negativno na zračni promet BiH, odnosno njezinih zračnih luka, piše Večernji list BiH.

Žitelji BiH koji putuju iz svoje zemlje u neke zemlje Europske unije, odnosno u schengenski prostor, već podliježu kontrolama, tako da je malo vjerojatno da će prema njima biti primjenjivana neka stroža pravila. U kontekstu schengenskog prostora, na domaćim, kao i letovima unutar schengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja.

Stanje u BiH

No, uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik "Der Spiegel", piše "Deutsche Welle", zrakoplovne kompanije ubuduće bi trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle, informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima. Iako u novom rješenju nije riječ o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija, nego osoblje zrakoplovnih kompanija, takve su najave ipak izazvale određene komentare u stilu kako postoji mogućnost da će se vratiti situacija kakva je postojala prije Schengena.

"Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas", naveo je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. Dodao je kako misli da će svi putnici morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu. No, za žitelje BiH takva nova pravila, ako se donesu, ne bi trebala donijeti promjene s obzirom na to da je procedura prema putnicima koji dolaze izvan schengenskog prostora jasno utvrđena pravilnicima. Ravnatelj BHANSA-e Davorin Primorac podsjetio je kako žitelji BiH svakako pri ulasku u Schengen podliježu provjerama. Slično govori i direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel koji ističe kako najave nove odluke Europske komisije nisu ništa spektakularno. "Riječ je o skupljanju API podataka koje i mi skupljamo", naveo je on, dodavši kako smatra da takva odluka neće negativno utjecati na zračni promet u BiH.

Na šalterima

Kada je riječ o najavama koje se odnose na schengenski prostor, postoje uvjeravanja kako će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru, a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. Naime, postoji bojazan kako bi nadzor prilikom samoga ukrcaja na zrakoplov mogao dovesti do nepotrebnih zastoja i gužvi, tako da se kao jednostavnija alternativa nameće poziv putnicama da dolaze ranije kako bi se navrijeme na check-in šalteru provela kontrola dokumenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti