NA SJEDNICI VIJEĆA MINISTARA

Almir Badnjević izabran za novog direktora IDDEEA-e

27.06.2023. 08:33 / Izvor: Akta.ba
almir badnjević

Za direktora IDDEEA-e je imenovan Almir Badnjević, kao najbolje rangirani kandidat nakon završene procedure javnog natječaja.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojen je izvještaj Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku za izbor i imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za indentifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Za direktora IDDEEA-e je imenovan Almir Badnjević, kao najbolje rangirani kandidat nakon završene procedure javnog natječaja, a za njegovog zamjenika također najbolji kandidat Petar Bilčar, na mandatno razdoblje od pet godina.

Predhodno je zbog isticanja mandata dužnosti direktora IDDEEA-e razriješen Arif Nanić. 

"Po meni lično, IDDEEA je najbitnija institucija naše države. Tačnije, ona je srce svake države. To sam se lično uvjerio radeći na projektima za mnoge EU države upravo na razvoju digitalnih infrastruktura i servisa. Ovu priliku koristim da se zahvalim svim ljudima koji su mi ukazali povjerenje, predložili i imenovali na poziciju direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), te koji na isti način, kao i ja, vide razvoj IDDEEA u narednom periodu. Tu posebno želim istaći ministra Edin Forto, koji je od mene, kao nestranačke osobe, jedino tražio da svoj posao radim pošteno, odgovorno i profesionalno, te da građani Bosne i Hercegovine čim prije osjete benefite našeg rada. To je ono što sam obećao njemu, a isto tako i svim građanima BiH. Drugačije ne znam, drugačije nemam potrebu i drugačije i ne želim. Nadam se da ćemo u narednom periodu, ispuniti sve uslove koji su potrebni, da BiH postane nova Estonija, kada je riječ o digitalizaciji i uslugama koje građanima BiH mogu olakšati mnoge procese", poručio je Badnjević.

Podsjetimo, Badnjević je osnivač Verlaba i Verlab Instituta iza kojeg, kako kaže, ostaje izvanredan tim ljudi, koji će svoj posao obavljati mnogo bolje od njega. Akademik prof.dr. Almir Badnjevic, je univerzitetski profesor na Univerzitetu u Sarajevu, te gostujući profesor Univerziteta Warwick (UK). Ujedno je i redovni član Internacionalne akademije nauka i umjetnosti u BiH, a od prošle godine i član Evropske akademije nauka i umjetnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti