Novo zanimanje

Solarni paneli sve popularniji, prilika za posao novim generacijama

30.06.2023. 07:57 / Izvor: Federalna.ba
Solarni paneli

Foto: Solari

Obnovljivi izvori energije, solarni paneli, montaža i inastalacija fotonaponskih sistema obilježit će budućnost.

Imajući u vidu da tržište rada sve više traga za novim inovativnijim zanimanjima, Centar za ekologiju i energiju Tuzlanskog kantona zajedno s partnerima iz Švicarske i  Bosne i Hercegovine upriličio je radionice osnova instaliranja i montiranja fotonaponskih sistema za nastavno osoblje Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole. Cilj je da se u jednoj od škola pokrene novo zanimanje, a u drugoj program edukacije i obuke za odrasle.

Obnovljivi izvori energije, solarni paneli, montaža i inastalacija fotonaponskih sistema obilježit će budućnost. Riječi su ovo predavača iz Švicarke, koji su svoje znanje podijelili s profesorima Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole u Tuzli. Obrazovni sistem se, kažu, mora uskladiti s tržištem rada.

"Veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini osnuje jedno novo zanimanje u kojem će osobe biti sposobne raditi i građevinski i elektrotehnički segment posla. Potreba za instaliranjem fotonaponskih sistema će biti sve veća, a samim tim će se otvarati i radna mjesta“, ističe predavač iz Švicarske Jurg Heldstab.

Tako bi Elektrotehnička škola uskoro mogla dobiti novi smjer koji će značiti sigurno zaposlenje u budućnosti, a Građevinska škola će otvoriti program edukacije i obuke odraslih koji sve češće pokazuju potrebu za prekvalifikacijama.

"Planiramo da se naš nastavni kadar osposobi kako bi bili spremni da obrazujemo možda i učenike, ali ono što je naš zadatak u ovom projektu je obrazovanje i obuka odraslih", ističe Kadrija Ibišević, direktor Građevinsko-geodetske škole, Tuzla.

"Kod nas u fokusu je zapravo zanimanje monter fotonaponskih sistema, gdje nas tjera tržište rada da uvedemo i omogućimo učenicima, ali i svršenicima da budu osposobljeni za takvu vrstu usluge", dodaje Elmir Tokić, šef Odsjeka za informatizaciju i opće poslove u Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a.

Radionice koje su održane su samo prvi korak u kojem su školama predstavljene nove mogućnosti i obučeni kadrovi, a na nadležnima je sada da iskoriste priliku i djeluju u skladu sa potrebama.

"Da oni sagledaju mogućnost i naprave sve pripreme za organiziranje edukacije odraslih i brze prekvalifikacije i uvođenja novog zanimanja koje će omogućiti novim našim generacijama i učenicima da budu obučeni na koji način da montiraju i instaliraju fotonaponske sisteme, da cijeli proces od početka do kraja završe", naglasila je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju TK-a.

Ovim bi se novim generacijama, ali i onima koji odluče promijeniti zanimanje moglo značiti priliku da se pokažu na tržištu rada, a samim tim ostanu u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti