MOGUĆE STVARANJE VELIKIH GUŽVI

Ružnić uputio dopis Vijeću ministara BiH zbog najave zatvaranja GP Hadžin Potok

04.07.2023. 11:30 / Izvor: Akta.ba
ruznic

Naglasio je kako vlast i građane Unsko-sanskog kantona posebno interesuje na kojim se kriterijima bazirao rad Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima.

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić uputio je dopis Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske povodom najava o zatvaranju stalnog Graničnog prelaza Hadžin Potok – Bogovolja za međunarodni promet putnika.

"Kako u odluku o zatvaranju navedenog graničnog prelaza nisu bile uključene institucije Unsko-sanskog kantona, a svjesni činjenice da se bliži vrijeme godišnjih odmora i da se očekuje povećan broj dolazaka državljana Bosne i Hercegovine koji žive i rade u zemljama Europske unije, nejasno je postupanje i Prijedlog odluke Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima", naveo je kantonalni premijer Ružnić.

Naglasio je kako vlast i građane Unsko-sanskog kantona posebno interesuje na kojim se kriterijima bazirao rad Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prelazima. Naročito kada se u obzir uzme da se za međunarodni promet putnika otvaraju pogranični prelazi: Duži-Imotica, Čitluk – Jovića Most, Drinovci – Sebišna, a ukida Granični prelaz Hadžin Potok – Bogovolja.

"Shodno navedenom, tražimo da se svojim autoritetom uključite u aktivnosti, razmotrite zahtjev i hitno pokrenete proceduru donošenja odluke kojom se odobrava međunarodni promet putnika preko ovog graničnog prelaza. To bi spriječilo i negativan privredni efekat, koji se može očekivati stvaranjem velikih gužvi na graničnim prelazima Izačić i Maljevac, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu, posebno građanima Unsko-sanskog kantona", navodi se u dopisu premijera Unsko-sanskog kantona upućenom Vijeću ministara BiH i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti