Krivično djelo

Bivšem ministru policije deset mjeseci zatvora, ali opet može biti ministar

05.07.2023. 08:31 / Izvor: Federalna.ba
sulejman

Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića.

Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je osuđen na pomenutu kaznu zatvora zbog toga što je  svjesno iskorištavao  službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od avgusta 2019. do februara 2020. godine. te  više puta  protivzakonito posredovao i uticao na tadašnjeg direktora,  a kasnije i  v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti  a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima  i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti